«Καμπάνα» από την Moody’s, υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ

«Καμπάνα» από την Moody’s, υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook των ΗΠΑ
Photo: AFP
Μετά από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch νωρίτερα μέσα στο 2023.

Η Moody’s υποβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές (outlook) του αξιόχρεου των ΗΠΑ σε «αρνητικό» από «ουδέτερο» που ήταν μέχρι χθες.

Η κίνηση έρχεται μετά από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Fitch νωρίτερα μέσα στο 2023, λόγω των ανησυχιών για το όριο χρέους της χώρας τις ομοσπονδιακής δαπάνες και την πολιτική πόλωση να αποτελούν εστία ανησυχίας για τους επενδυτές.

Η Moody’s υπογραμμίζει στη σχετική έκθεση πως «η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση» στο Κογκρέσο αυξάνει τον κίνδυνο για το ότι «οι νομοθέτες δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με ένα δημοσιονομικό σχέδιο για την επιβράδυνση της μειούμενης της δυνατότητας πληρωμής του χρέους»

«Οποιοσδήποτε τύπος σημαντικής πολιτικής αντίδρασης που θα μπορούσαμε να δούμε σε αυτή τη φθίνουσα δημοσιονομική ισχύ πιθανόν να μην συμβεί μέχρι το 2025 λόγω της πραγματικότητας του πολιτικού ημερολογίου του επόμενου έτους», δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ο Γουίλιαμ Φόστερ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s.

Η Moody’s είναι ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί κορυφαία αξιολόγηση για την αμερικανική κυβέρνηση. Η Fitch άλλαξε την αξιολόγησή του από τριπλό Α σε ΑΑ+ τον Αύγουστο, ενώνοντας την S&P που έχει αξιολόγηση ΑΑ+ από το 2011.

Ενώ άλλαξε τις προοπτικές του, υποδεικνύοντας ότι μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή μια υποβάθμιση, η Moody’s επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του εκδότη και των ανώτερων μη εξασφαλισμένων τίτλων στο «Aaa», επικαλούμενη τις πιστωτικές και οικονομικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Αμέσως μετά τη δημοσίευση του Moody, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή είναι «άλλη μια συνέπεια του εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο».

«Ενώ η δήλωση της Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση Ααα των Ηνωμένων Πολιτειών, διαφωνούμε με τη μετατόπιση σε αρνητικές προοπτικές. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και οι τίτλοι του Δημοσίου είναι το κατεξοχήν ασφαλές και ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ουάλι Αντεγιέμο..

Ο ίδιος υποστήριξε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για δημοσιονομική βιωσιμότητα, μεταξύ άλλων μέσω μέτρων μείωσης του ελλείμματος κατά πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που περιλαμβάνονται σε συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο με το Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς και την πρόταση του Μπάιντεν για μείωση του ελλείμματος κατά σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com