Συνάντηση του Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο στην Καλιφόρνια – Στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα θέματα

Συνάντηση του Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο στην Καλιφόρνια – Στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα θέματα
epa03976116 Chinese President Xi Jinping (R) shakes hands with US Vice President Joe Biden (L) inside the Great Hall of the People in Beijing, China, 04 December 2013. US Vice President Joe Biden arrived for talks with Chinese leaders amid regional tension over China's newly declared air defence identification zone over the East China Sea. EPA/LINTAO ZHANG / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Πεκίνο εργάζεται ενεργά για να υπονομεύσει την αμερικανική πολιτική σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ, στην Καλιφόρνια, στην πρώτη προσωπική συνάντηση των δύο ηγετών μετά από περίπου ένα χρόνο.

Η στενά παρακολουθούμενη αλληλεπίδραση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες και να περιλαμβάνει ομάδες αξιωματούχων από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Αναμένεται να καλύψε σειρά θεμάτων, από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, την Ταϊβάν, τον Ινδο-Ειρηνικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φαιντανύλη, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις «δίκαιες» εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, μετέδωσε το Reuters.

«Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες διαμόρφωσης ή μεταρρύθμισης της Κίνας επί πολλές δεκαετίες έχουν αποτύχει. Αναμένουμε όμως ότι η Κίνα θα υπάρχει και θα είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής μας» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι πιέζουν για τη συνάντηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, πιστεύουν ότι το Πεκίνο εργάζεται ενεργά για να υπονομεύσει την αμερικανική πολιτική σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπάιντεν και ο Σι θα μιλήσουν πέρα από ωκεανούς με ιδεολογικές διαφορές για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022. Η ομάδα του Αμερικανού προέδρου σχεδίασε έναν διπλωματικό αιφνιδιασμό για να αποκαταστήσει τις εχθρικές σχέσεις αφού ο Μπάιντεν διέταξε την κατάρριψη ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου που διέσχισε τον ουρανό των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Ένα κύριο αποτέλεσμα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη διπλωματία – υποσχέσεις να μιλήσουν περισσότερο για βασικά θέματα, μεταξύ άλλων για το κλίμα, την παγκόσμια υγεία, την οικονομική σταθερότητα, τις προσπάθειες καταπολέμησης των ναρκωτικών και ενδεχομένως την επανάληψη ορισμένων στρατιωτικών προς στρατιωτικούς διαύλους μετά από ένα πάγωμα σε υψηλό επίπεδο.

Και οι δύο πλευρές ενδέχεται να προβούν σε μετριοπαθείς χειρονομίες καλής θέλησης για να διευκολύνουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με δύο άλλα άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com