Μειωμένη προκαταβολή φόρου θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις φέτος – Έκτακτο μέρισμα 138 εκατομμυρίων ευρώ

Μειωμένη προκαταβολή φόρου θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις φέτος – Έκτακτο μέρισμα 138 εκατομμυρίων ευρώ
Μειωμένη στο 95% η προκαταβολή φόρου για φέτος, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες. Τι προβλέπεται για δανεισμό, καταθέσεις και επιτόκια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έκτακτο “μέρισμα” τουλάχιστον 138 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εστάλη την Τρίτη στις Βρυξέλλες και πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει ενταχθεί το συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου. Το ποσό που θα διατεθεί θα αποτελέσει ελάφρυνση από την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων κατά 5% Συνεπώς για το 2019 οι επιχειρήσεις εκτάκτως θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου 95% αντί 100% . Για να φανεί η ωφέλεια θα γίνει νέα εκκαθάριση φόρου και το ποσό που αντιστοιχεί θα αφαιρεθεί από την πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται το Νοέμβριο.

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα «τρέξουν» διαδικασίες επανεκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, άσκηση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοέμβρη προκειμένου στην τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος να περάσει η έκπτωση επί των προκαταβολών. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν τα ποσά της έκπτωσης θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή θα περάσουν ως «πιστωτικό» στους προσωπικούς λογαριασμούς στο taxisnet προκειμένου να συμψηφιστούν με λοιπές τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

Το ποσό μπορεί να μεγαλώσει αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάνω από το 3,7% του ΑΕΠ που αναφέρεται στο προσχέδιο δηλαδή το υπερπλεόνασμα για φέτος είναι μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ ή 380 εκ ευρώ.

Ανατροπή της στασιμότητας επιδιώκει η κυβέρνηση

Οι βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες συντάχθηκε ο προϋπολογισμός, είναι η ανατροπή της σημερινής στασιμότητας με οδηγό την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» που θα οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση των “κόκκινων δανείων” κατά 29,4 δισ. ευρώ σε συνδυασμό και με τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογήσει οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο του προσχεδίου που έχει πάει στις Βρυξέλλες προβλέπεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 29,4 από τα 75,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 46 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός για την επόμενη χρονιά θα είναι καθαρά θετικός. Το υπόλοιπο των δανείων αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,6 δισ. ευρώ στα 167,5 δις ευρώ από 159,9 δισ. που είναι σήμερα. Παράλληλα με την αύξηση του δανεισμού αναμένεται να μειωθεί και το μέσο επιτόκιο δανεισμού από 4,7% σε μέσα επίπεδα φέτος στο 4,2% τον επόμενο χρόνο.

Επίσης, μετά την πρόσφατη άρση των Capital Controls αναμένεται οι συνολικές καταθέσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,1 δισ. ευρώ στα 149,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, από 139 ,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσουν στο τέλος του 2019.

Ακόμη πιο χαμηλά τα επιτόκια του δημοσίου

Στις προβλέψεις του ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ότι το επιτόκιο του δεκαετούς τίτλου του δημοσίου αναμένεται να φτάσει το 2020 σε μέσα επίπεδα στο 1,3% από 2,98% φέτος.

Τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού του δημοσίου (κυρίως μέσω εντόκων γραμματίων) αναμένεται να μειωθούν από το -0,4% που θα διαμορφωθούν φέτος στο – 0,6% τον επόμενο χρόνο.

Το spread (δηλαδή η σχετική διαφορά απόδοσης) του ελληνικού δεκαετούς τίτλου με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αναφοράς αναμένεται να μειωθεί σε μέσα επίπεδα στις 170 μονάδες βάσης το 2020, από 313 μονάδες βάσης που αναμένεται να διαμορφωθεί για το 2019.

Ταυτόχρονα, οι καθαρές δανειακές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης, όπου εκτός από τα υπουργεία περιλαμβάνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΟΠΠΥ, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα δημόσια νοσοκομεία και οι ΟΤΑ, αναμένεται να μειωθούν τα ον επόμενο χρόνο στα 2 δισ. ευρώ από 2,59 δισ. ευρώ φέτος.

Κονδύλια για υγεία, παιδεία, απασχόληση

Αυξημένα ως απόλυτοι αριθμοί θα είναι τα ποσά που θα διατεθούν το 2020 για υγεία, παιδεία και ενίσχυση της απασχόλησης. Ως ποσοστά του ΑΕΠ είναι οριακά μικρότερα λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, για την υγεία το ποσό που διατίθεται από τον προϋπολογισμό του 2020 φτάνει τα 9,46 δισ. (4,8% του ΑΕΠ) ευρώ από 9,24 δισ. ευρώ (4,7% του ΑΕΠ) που θα διατεθεί μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση το ποσό που διατίθεται το 2020 φτάνει τα 7301 (3,8% του ΑΕΠ) από 7,22 δις (3,7% του ΑΕΠ) που διατίθεται φέτος.

Απόλυτα μεγαλύτερο ως ποσό αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το ποσό που διατίθεται για την αύξηση της απασχόλησης που φτάνει για το 2020 το 1,16 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) από 1,15 δισ. (0,5% του ΑΕΠ) το 2019.

Πηγή: NEWS247