Μισέλ Ομπάμα: Οι «μεγάλες προσδοκίες» που περιέβαλαν την προεδρία Μπαράκ

Μισέλ Ομπάμα: Οι «μεγάλες προσδοκίες» που περιέβαλαν την προεδρία Μπαράκ
epa05710204 First lady Michelle Obama (C-R) hugs US President Barack Obama (C-L) after his farewell address to the American people at McCormick Place in Chicago, Illinois, USA, 10 January 2017. Obama's eight year term as president of the USA ends on 20 January when President-elect Donald Trump takes the oath of office. EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

Καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος, δεν είχε πολλά περιθώρια για λάθη. 

Αν και η Μισέλ Ομπάμα έχει φύγει από τον Λευκό Οίκο, παραμένει συνεχώς στη δημοσιότητα. Έχει μιλήσει για την πολιτική του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τον διαχωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα, έχει πει ότι κουράστηκε να βλέπει τους άνδρες να «αποτυγχάνουν» και ότι είναι απόλυτα, οριστικά βέβαιη ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία το 2020.

Σε πρόσφατη συζήτηση στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανικών Βιβλιοθηκών, στη Νέα Ορλεάνη, μίλησε για τις προσδοκίες που περιέβαλαν την ίδια και τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο Αφροαμερικανό Πρόεδρο κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στον Λευκό Οίκο.

«Ο Μπαράκ και εγώ από πολύ νωρίς γνωρίζαμε ότι θα αξιολογηθούμε με διαφορετικό κριτήριο» δήλωσε η Μισέλ Ομπάμα. «Δεν είχαμε την επιλογή να διαπράξουμε λάθη. Όχι ότι δεν κάναμε λάθη, αλλά έπρεπε να είμαστε καλοί – όχι, έπρεπε να είμαστε εξαιρετικοί – σε ό, τι κάναμε… Όταν είσαι ο πρώτος, είσαι αυτός που στρώνει το κόκκινο χαλί κάτω για τους άλλους που ακολουθούν» τόνισε.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ παρατήρησε ακόμη ότι ορισμένοι άνθρωποι αρνήθηκαν να δουν οτιδήποτε άλλο πέρα από το χρώμα του δέρματός της. «Είναι απλά ντροπή, μερικές φορές οι άνθρωποι θα με κοιτάξουν και θα δουν μόνο το χρώμα μου και μετά θα διατυπώσουν κρίσεις γι αυτό» είπε. «Αυτό είναι επικίνδυνο, να παρουσιάζουμε κάποιους ως μη ανθρώπους. Είμαστε όλοι άνθρωποι» ανέφερε.