Μισθό 684 ευρώ στο Δημόσιο ζητούν οι δανειστές

Μισθό 684 ευρώ στο Δημόσιο ζητούν οι δανειστές

«Μαχαίρι» 12% στους κατώτατους μισθούς των νεοπροσληφθέντων στο Δημόσιο ζητούν οι Θεσμοί.

Δύο βήματα περιλαμβάνει το σχέδιο των θεσμών για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η μείωση κατά 12% των εισαγωγικών κατώτατων μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων, ενώ σε δεύτερη φάση- στην πλήρη εξέλιξή του- το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση όλων των άλλων μισθολογικών κλιμακίων, ώστε όλες οι αμοιβές να καθορίζονται με κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι κατώτατοι ακαθάριστοι μισθοί στο Δημόσιο θα πρέπει να κυμαίνονται από 684 έως 958 ευρώ και να καταβάλλονται για δύο χρόνια μόνο σε όσους προσλαμβάνονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου μισθολογίου και μετά. Μάλιστα, αυτοί οι υπάλληλοι, δεν θα είναι μόνιμοι, αλλά «δόκιμοι».

Θα προσλαμβάνονται, δηλαδή, δοκιμαστικά και μετά τα συμπλήρωση δύο ετών θα αξιολογούνται και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα προσλαμβάνονται ή θα απολύονται.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο του σχεδίου είναι η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», την οποία λαμβάνουν περίπου 60.000 υπάλληλοι σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες- κυρίως στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αυτό που επί της ουσίας ζητούν οι δανειστές είναι η πλήρης εξομοίωση του συστήματος αμοιβών του δημοσίου τομέα με το σύστημα που ισχύει πλέον κατά κανόνα στον ιδιωτικό τομέα.