Μυστική συμφωνία Σόιμπλε – Τόμσεν για Ελλάδα

Μυστική συμφωνία Σόιμπλε – Τόμσεν για Ελλάδα

Και οι δύο φέρεται να τάσσονται υπέρ της γραμμής για άμεση νομοθέτηση μέτρων – Ποια η συμβιβαστική λύση της Κομισιόν.

Να κρατήσουν σκληρή γραμμή για την περίπτωση της Ελλάδας φέρεται πώς συμφώνησαν οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Real News», και οι δύο τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση νομοθέτηση των μέτρων.

Έτσι αναμένεται να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα τη δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου και αυτό να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του ΔΝΤ είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 4.000 ευρώ.

Επιπλέον, στη συνάντηση του Βερολίνου ετέθη από τις δύο πλευρές η ανάγκη ενίσχυσης του δημοσιονομικού «κόφτη», τα μέτρα του οποίου θα ενεργοποιηθούν από το 2019 και μετά, για να διορθώσουν πιθανές αποκλίσεις από τον στόχο 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δύο σκληροί των δανειστών συμφώνησαν ότι η Αθήνα πρέπει να εντάξει στον «κόφτη» και τις κύριες συντάξεις και συγκεκριμένα την περικοπή/κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις προσπάθειες των διαλλακτικών στους κόλπους των δανειστών να μην περιληφθεί η «προσωπική διαφορά» στον μελλοντικό «κόφτη», το ΔΝΤ πιέζει για το αντίθετο, καθώς αποτελεί πάγια θέση του ότι το ασφαλιστικό της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και το κονδύλι που δαπανάται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις υφιστάμενες συντάξεις είναι ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι κ.κ. Σόιμπλε και Τόμσεν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ακυρώνει τα μέτρα του «κόφτη» σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του χωρίς όμως να καταλήξουν σε αποφάσεις. Συζητήθηκε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει μία πιο αναλυτική «φωτογραφική» περιγραφή

Διαβάστε ακόμη:  Προληπτικά μέτρα ή αδιέξοδο: Τι εξετάζει τώρα η κυβέρνηση

Η συμβιβαστική λύση
Από την άλλη πλευρά και καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει άμεσα μέτρα για μετά το 2018, ειδικά σε τέτοιο βαθμό, η Κομισιόν έχει αναλάβει ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, η συμβιβαστική λύση που διαμορφώνεται ώστε να υπάρξει «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων είναι:

*1,8 δισ. ευρώ μέτρα θα νομοθετηθούν με τη λογική του κόφτη, θα είναι συγκεκριμένα και θα ληφθούν εφόσον οι στόχοι για το 2018 δεν επιτευχθούν.

*Άλλα 1,8 δισ. μέτρα πλέον των προαναφερόμενων θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, αλλά δεν θα μετουσιωθούν σε νόμο. Απλώς θα αποτελέσουν μία “δεξαμενή” από την οποία θα ανασύρονται κάθε φορά που θα προκύπτει απόκλιση από τους στόχους και μόνον τότε θα τίθενται προς ψήφιση από την Ελληνική Βουλή.

Η παραπάνω πρόταση έχει τα εξής τρία πλεονεκτήματα σύμφωνα με ορισμένους από τους θεσμούς:

*Αποτελούν μέτρα χαμηλότερου κόστους από εκείνα που απαιτεί το ΔΝΤ και άρα ανοίγει καλύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.

* Δεν θα τεθούν σε ισχύ εφόσον κάτι τέτοιο δεν απαιτηθεί, δηλαδή , εφόσον
η Ελλάδα παραμείνει εντός στόχων

*Αποτελούν ένα είδος ισχυρής διασφάλισης απέναντι σε αυτά που επιζητεί το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα ενώ και η Γερμανία εκτιμάται πως θα αντιμετώπιζε θετικά ενα τέτοιο πακέτο μέτρων.