Μητσοτάκης: Αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές

Μητσοτάκης: Αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021. Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, με φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και κίνητρα για τους νέους, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Παράλληλα, έθεσε πιο ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη, γνωστοποιώντας πως ο νέος στόχος είναι ανάπτυξη 5,9% για το 2021 αντί για 3,6%. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, παρουσίασε κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση στο κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή μια κυβέρνηση σε αποδρομή που δεν θα εξαντλήσει την τετραετία της, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

«Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που ξέρω είναι ότι «Κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

Απαντήσεις για τον ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε.

Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα, πρόσθεσε και τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

Όσον αφορά τη στροφή, είπε, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει.

Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός.