Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατιωτική θητεία 12 μηνών στα 18 έτη

Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου  για τη στρατιωτική θητεία, ανέφερε ότι εξετάζεται το σενάρια να μεγαλώσει από τους εννέα μήνες στους δώδεκα.

Επίσης τόνισε ότι είναι στο τραπέζι η είσοδος στο στρατό στα 18 έτη, πριν το πανεπιστήμιο. Συμπλήρωσε ότι είναι εισήγηση αρκετών στις ένοπλες δυνάμεις, την οποία θα την ακούσει πολύ προσεκτικά.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται αμέσως, απλά «πατώντας ένα κουμπί».

Ο πρωθυπουργός είπε πως η στρατιωτική θητεία δεν θα παραταθεί περισσότερο από τους 12 μήνες. Αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτό το χρονικό διάστημα για την απόκτηση δεξιοτήτων για τους νέους, οι οποίες θα μπορούσαν βοηθήσουν και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Τόνισε ακόμη ότι «ένα από τα θέματα που συζητάω είναι και αυτό της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 και είναι κάτι που βολεύει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν κάποιος δηλαδή έχει μπει στο πανεπιστήμιο, θα παρατείνει την είσοδό του σε αυτό κατά ένα χρόνο, ισχύει το ίδιο για όλους. Είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση και κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ».