Μητσοτάκης: Χρονιά πολιτικής μάχης το 2018 – Εθνική γραμμή για το Σκοπιανό αυτή που χαράχτηκε το 2008

Μητσοτάκης: Χρονιά πολιτικής μάχης το 2018 – Εθνική γραμμή για το Σκοπιανό αυτή που χαράχτηκε το 2008
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη συνεδρίαση των Τομεαρχών, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο, Τρίτη 29 Αυγούστου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει τη θέση του κόμματος για το Σκοπιανό και εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο.

Στην πρώτη συνεδρίαση των τομεαρχών για το 2018 μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και έδωσε τις δικές του απαντήσεις στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι το 2018 θα είναι έτος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, έκανε σαφή τη θέση του κόμματος για το Σκοπιανό και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν.

Καθοριστική χρονιά
«Ο κ. Τσίπρας κλείνει τρία χρόνια στην εξουσία, η ζημιά για την πατρίδα είναι τεράστια. Η κυβέρνηση βύθισε τη χώρα σε κρίση, ο τυχοδιωκτισμός εναλλάσσεται με το ψέμα, ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος, η πίεση στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανής και διαρκής. Είναι μία πρωτοφανής περίοδος μετά το 1974. Πρέπει να φύγουν και θα φύγουν και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας δίνει συνέχεια τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Είναι απίστευτη η είδηση ότι τα χρέη των Ελλήνων ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ. Πόσο ακόμη θα πληρώνουν οι Έλληνες τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο; Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να είναι όμηρος μίας μειοψηφίας. Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Το 2018 θα είναι χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η έξοδος από το πρόγραμμα προυποθέτει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει. Η νέα χρονιά έχει δύο δισ. επιπλέον μέτρα, 900 εκ. νέους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις, μειώσεις στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης, επέκταση των πλειστηριασμών, από εκείνους που έλεγαν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Και έχει μετά το θράσσος ο κ. Τσίπρας να λέει ότι η αξιολόγηση έκλεισε δίχως ένα ευρώ νέα μέτρα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε επίσης στις κυβερνητικές αιτιάσεις για τον απολογισμό του 2017 και τις προοπτικές εξόδου από τα μνημόνια λέγοντας: «Το 2017 απολογιστικά είχαμε μία ασήμαντη ανάπτυξη κατώτερη των προσδοκιών. Από το 2019 οι συντάξεις κόβονται κατά 18% και από το 2020 κόβεται και το αφορολόγητο. Η κυβέρνηση έχει μαυρίσει τις επόμενες χρονιές, αυτή είναι η καθαρή ή αυτοδύναμη έξοδος. Η έξοδος από τα προγράμματα σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Αυτό απαιτεί ένα τολμηρό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που μόνο η ΝΔ μπορεί να υλοποιήσει. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με υπερφορολόγηση, μεταρρύθμιση στην Παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει με λογικές Γαβρόγλου».

«Η ΝΔ είναι μία ώριμη και υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Ολοκληρώσαμε ένα συνέδριο που δεν επιβεβαίωσε απλά ότι είμαστε ενωμένοι, αλλά ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει μάθει από τα λάθη της και είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα. Οι πολίτες έρχονται σε μας γιατί βλέπουν τη μόνη δύναμη για την ανόρθωση της Ελλάδας. Το 2018 θα είναι μία χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης», είπε ακόμη.

Σκοπιανό
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό: «Η χώρα αποδυναμώνεται και έτσι καθίσταται όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά ευάλωτη. Το 2018 ξεκινά με προκλήσεις στα εθνικά θέματα. Η κυβέρνση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτεσης για το Σκοπιανό, επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ και βλέπουμε ένα θέατρο σκιών με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του και τον υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι ο υπουργός Άμυνας δεν δέχεται την ονομασία Μακεδονία στα ελληνικά».

Για τη στάση της ΝΔ ξεκαθάρισε: «Η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχτηκε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή και εκφράστηκε στο Βουκουρέστι. Τότε υπερασπιστήκαμε τα εθνικά συμφέροντα. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτήμενο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του.  Δεν αναφέρομαι μόνο στο μία ονομασία έναντι όλων, αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού στελεχών των Σκοπίων».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη: «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, θα κάνουν ότι μπορούν για να μείνουν στην εξουσία, όπως λέει ο λαός δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο». Σημείωσε, πάντως, ότι οι συσχετισμοί τώρα είναι διαφορετικοί από το 2018. Στα Σκόπια, είπε, υπάρχει μία άλλη κυβέρνηση που στα λόγια είναι πιο διαλλακτική και ευχήθηκε να είναι και στην πράξη, όμως, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τους Έλληνες και να δείξει ότι έχει τη δύναμη να επιβληθεί στο εσωτερικό της.

«Καλώ την κυβέρνηση να μας ενημερώσει, όπως και τον ελληνικό λαό, υπεύθυνα, τι συζητά και τι διαπραγματεύεται» κατέληξε για το θέμα, θυμίζοντας ότι τότε σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης το 2008 έκαναν δηλώσεις ότι δέχονται τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία.

Οι τομεάρχες αναλαμβάνουν περιφέρειες
Αναφέρθηκε στην αντιπολιτευτική δράση του νέου χρόνου. «Στο συνέδριο κηρύξαμε το κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Το 2018 θα είναι ακόμη πιο απαιτητητικός ο ρόλος μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, αλλά δεν θα δείχνουμε μόνο τις αστοχίες της κυβέρνησης αλλά θα δείξουμε τις δικές μας δεσμεύσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήρων» είπε. Ανακοίνωσε ότι οι τομεάρχες του κόμματος θα αναλάβουν την εποπτεία και την πολιτική ευθύνη ανά περιφέρεια, θα καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι και προτεραιότητες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εκλογικές αναμετρήσεις με έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας οι τομεάρχες θα έχουν και την ευθύνη για προτάσεις προσώπων.

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν. «Εφόσον οι εκλογές γίνουν το 2018 και η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019 και με το εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα».

Κλείνοντας ανέφερε: «Θέλουμε μία μεγάλη εκλογική νίκη που θα αποτελέσει την αφετηρία της αναγέννησης της πατρίδας μας».