Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης",στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. Άνοιξε χθες τις πύλες της η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα τον ακολουθήσει το δρόμο της πρόκλησης αλλά θα συνεχίσει να δίνει σαφείς απαντήσεις εντός και εκτός. Είπε ότι η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σημειώνοντας όμως ότι θα επιδιώκουμε πάντα ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία.

Επίσης για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και ότι υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε «αποτελεί χρέος μου όχι μόνο να ασφαλίσω τη χώρα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τελικά ότι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται είναι αδιέξοδος».

Ερωτηθείς αν οι απειλές μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές κινήσεις, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν καταλυτική. Για το ευρύτερο ζήτημα, η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μία χώρα η οποία είναι αμυνόμενη. Είναι μία στάση η οποία θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο συνόρων, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εκείνες που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν».





Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως θετικός σε μία πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά, όπως διευκρίνισε, «δεν μπορώ να τον πιάσω και από το λαιμό». Επέμεινε, ωστόσο, πως η άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στην Πράγα είναι μία ευκαιρία και ότι η Ελλάδα είναι θετική να προσκληθεί η Τουρκία εκεί. Επεσήμανε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσε ότι θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταδειχθεί πως η στάση της είναι αδιέξοδη. Αναφορικά με την αυριανή του συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, τόνισε ότι αυτή θα απασχολήσουν οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, η γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.





Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στον Έβρο και στα σύνορα απάντησε: «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Σώματα που φυλάνε τα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πολιτική που ακολουθούμε».

Για τις ΜΚΟ που αναπαράγουν ρητορική της Τουρκίας για το θέμα, είπε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές».