Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Έλαβα το μήνυμα. Θα κάνω διορθωτικές κινήσεις

Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Έλαβα το μήνυμα. Θα κάνω διορθωτικές κινήσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν υπάρχει πια το 41%» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου για τη ΝΔ.

Η ακρίβεια ήταν ένα από τα ισχυρά μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση του Alpha, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση πήρε τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις κάλπες, δίνοντας το 28,3% στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως το «αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε» και συμπλήρωσε πως νιώθει ανακουφισμένος «γιατί πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού, αν ήθελε να μας στείλει ένα μήνυμα είναι καλύτερο που το έστειλε τώρα, στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι περισσότεροι πολίτες «δεν πήγαν σε άλλα κόμμα, έκατσαν σπίτι τους ή θέλησαν να μας στείλουν μήνυμα» και πρόσθεσε «δεν τους πείσαμε για το πως πόσο σημαντικές ήταν οι κάλπες».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε πως ορισμένα από τα μηνύματα που έστειλε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν η δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια, τις παθογένειες του κράτους.

«Θέλω να αποδείξω με τον τρόπο μου ότι έλαβα το μήνυμα» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «θα κάνω διορθωτικές κινήσεις».

«Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους “σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνεται καλύτεροι”» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει πια το 41%»

«Το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλαζονικής συμπεριφοράς στελεχών ανέφερε ότι για τον ίδιο μπαίνει τέλος στα θέματα αλαζονείας. «Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν εξέλαβε το μήνυμα των εκλογών ως έκκληση για στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά, χαρακτηρίζοντας αποπροσανατολιστική τη σχετική συζήτηση.

Και ανέφερε παραδείγματα από τον χώρο της καθημερινότητας (υγείας μεταφορές) λέγοντας ότι αυτά είναι τα προβλήματα του κόσμου και τα οποία δεν έχουν δεξιό ή αριστερό πρόσημο.

«Τα λεφτόδενδρα ξεράθηκαν»

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αοδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ειδικά αυτή των λεφτόδενδρων. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα, δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά».

Χωρίς αλλαγές στην κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια ανασχηματισμούς της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει με την τωρινή σύνθεση του κυβερνητικού οργάνου».

Μόνο σημειακές διορθώσεις στη φορολόγηση επαγγελματιών

Ο πρωθυπουργός εξήγησε την απόφαση για τις αλλαγές στη φορολόγηση των επαγγελματιών. «Ήταν στο πρόγραμμά μας η φορολογική συμμόρφωση» είπε. «Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι αν χρειαστεί θα γίνουν μόνο σημειακές διορθώσεις στον νόμο αν υπάρχουν κατάφορες αδικίες.

Οι επιπτώσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Παραδέχθηκε ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά από το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά ξεκαθάρισε ότι το πιστεύει και δεν θα το πάρει πίσω.

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως ζήτημα τεκνοθεσίας και αλλαγής στον νόμο» σημείωσε. «Και εγώ ίσως δεν μπόρεσα να το επικοινωνήσω όπως έπρεπε. Είναι σίγουρο όμως για ένα παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων μας αυτό ήταν κάτι που τους στενοχώρησε ενδεχομένως περισσότερο από ότι το είχαμε εκτιμήσει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη»

«Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός ο οποίος στο τέλος της τετραετίας μου θα έχει κάνει απλή διαχείριση. Έχω, νομίζω, πάρει μια άλλη εντολή» είπε.

«Μερικές φορές αισθάνομαι, ξέρετε, ότι και οι πολίτες είναι πολύ αυστηροί μαζί μου. Το καταλαβαίνω. Εγώ ανέβασα τον πήχη των προσδοκιών ο ίδιος και όταν για οποιονδήποτε λόγο περνάω από κάτω -δεν νομίζω ότι περνάω συνέχεια, νομίζω ότι έχω κάνει πολλά πράγματα για τη χώρα-, αλλά οφείλω να ανασκουμπωθώ και να δω τι μπορώ να κάνω για να περάσω από πάνω από τον πήχη των προσδοκιών.

Τον βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό. Το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι, θα το κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Αλλά δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών αυτής της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: