Μητσοτάκης: Προέχει να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

Μητσοτάκης: Προέχει να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και συνομίλησε με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 1 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς του στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής ομογένειας της Μαριούπολης.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Μαριούπολη και η κοινότητα ελληνικής καταγωγής που διαμένει στην περιοχή, εξετάστηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη τον οποίο δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη θερμά τον κ. Ανδρουλάκη για τους χειρισμούς του στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής ομογένειας της Μαριούπολης, εξαίροντας την υπευθυνότητα και την ενσυναίσθηση του Έλληνα διπλωμάτη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέμεινε στη βομβαρδιζόμενη πόλη, σε εξαιρετικά δύσκολες κι επικίνδυνες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Μαριούπολη μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ τόνισε με έμφαση ότι αυτό που προέχει τώρα είναι “το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της πόλης όταν με το καλό τελειώσουν οι εχθροπραξίες και μπουν τίτλοι τέλους σε αυτήν την ρωσική εισβολή” εξαιτίας και της σημαντικής παρουσίας της ελληνικής ομογένειας στην πόλη.

Συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός για την ελληνική συνεισφορά στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης μετά τη λήξη του πολέμου και για την ενίσχυση της ομογένειας. Σημειώνεται ότι ήδη άρχισε να επαναλειτουργεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την προστασία της ομογένειας, τον ευχαρίστησε για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τόνισε ιδιαίτερα την σημασία του τηλεφωνήματος του κ. Μητσοτάκη στον Ουκρανό Πρόεδρο που όπως είπε, “έθεσε σε κίνηση μία διαδικασία η οποία ήταν «η αρχή του τέλους» για τη δική μας έξοδο από την πόλη”.