ΜμΕ σε κρίση: Ζητούν λύσεις για χρέη, ρευστότητα και κόστη 

ΜμΕ σε κρίση: Ζητούν λύσεις για χρέη, ρευστότητα και κόστη 
Γυναίκα καθαρίζει την βιτρίνα καταστήματος στο πεζόδρομο της Ερμού , Κυριακή 27 Αυγούστου 2017. Λίγα ήταν τα ανοιχτά καταστήματα στο πεζόδρομο της Ερμού , τελευταία Κυριακή των εκπτώσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν αρκούν τα εργαλεία για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση – «Καμπανάκι» για λουκέτα από Ι. Χατζηθεοδοσίου, Γ. Καββαθά - Τι ζητούν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

Δεν φαίνεται να αρκούν τα μέτρα στήριξης αλλά και τα εργαλεία που προσφέρει η κυβέρνηση για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να ανακοπεί η πορεία μερικών χιλιάδων εξ αυτών προς το λουκέτο, όπως τονίζουν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων.

Σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε χθες η ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τους κλάδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επιστημόνων-επαγγελματιών.

Ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενίσχυση της ρευστότητας και αντιμετώπιση των αυξανόμενων λειτουργικών εξόδων και του κόστους πρώτων υλών είναι τα ζητούμενα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επικροτούν μεν πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση αλλά δεν φαίνεται να είναι σε θέση να τις αξιοποιήσουν πριν εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους για τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, όπως τόνισαν εκπρόσωποί τους.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ανακοινώθηκαν οι πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, η «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» και η «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ». Εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης εγκατάστασης ηλιακών πάνελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα μείωσης ενεργειακού κόστους. Επιπλέον, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΔΣ του ΒΕΑ, συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως τόνισε μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Καββαθάς, επανεκλεγής πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, απαιτούνται δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κρίσιμα θέματα γι’ αυτές τις κατηγορίες είναι η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες, η ενίσχυση της ρευστότητας και η διαχείριση του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους και του κόστους πρώτων υλών.

«Αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Συνοψίζοντας τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα σημείωσε:

-Επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας,

-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα,

-Μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από 13% σε 6%,

-Θέσπιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τα αιτήματα

Κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρίνεται η πρόσβαση στους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η μείωση των εισφορών που προσθέτουν βάρος από τις αρχές του 2023 αποτελώντας κοινωνικό πρόβλημα που «ακουμπά» και τους μικρομεσαίους, με ενδεικτική την μη καταβολή συντάξεων αν υπάρχει οφειλή του δικαιούχου πάνω από 20.000 ευρώ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Παρόμοιες αγωνίες εκφράζουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες που βρίσκονται σε οικονομικό διωγμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό (πρόεδρος ΔΣΑ). Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά  460.000 το 2022. Συνοψίζοντας τα αναγκαία μέτρα μίλησε για αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023, κατάργηση ή αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος, εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25.000 ευρώ, χορήγηση κινήτρων σε νέους επαγγελματίες μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών, επιβολή πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δίκες και χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) Γεώργιος Ρούσκας που τόνισε για τις ασφαλιστικές εισφορές ότι πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση η αύξησή τους από το 2023 κατά 10% λόγω τιμαριθμικής προσαρμογής. Επιπλέον, για τους φορολογικούς συντελεστές, είπε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν με αυτές των επιχειρήσεων, ενώ μιλώντας για τους πλειστηριασμούς, είπε ότι πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον ακριβή ορισμό της «ευαλωτότητας» του οφειλέτη. Εστίασε, επίσης, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μέτρο που πρότεινε και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, που προτεραιοποιεί επίσης την ένταξη των μελών της σε προγράμματα ΕΣΠΑ για δημιουργία και αναβάθμιση Ατομικών επιχειρήσεων και Αστικών Εταιρειών, την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τη θέσπιση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες, τη θέσπιση 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές και την αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.