Μοχάμεντ Άλι: Η ιστορία πίσω από την κορυφαία φωτογραφία του

Μοχάμεντ Άλι: Η ιστορία πίσω από την κορυφαία φωτογραφία του

Ίσως η κορυφαία φωτογραφία στον χώρο των σπορ. 

Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ανακοίνωσε η οικογένειά του. “Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ.

Μια από τις στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα του ήταν σε έναν αγώνα του 1965, όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ παράλληλα αυτό το γεγονός σημάδεψε και έναν φωτογράφο που παρακολουθούσε τη μάχη.

To μυστικό για μια σπουδαία φωτογραφία είναι να βρεθείς στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Έτσι συνέβει και με τον φωτογράφο του Sports Illustrated, Neil Leifer, όταν τράβηξε ίσως τη πιο σπουδαία φωτογραφία στον χώρο των σπορ.

«Ήμουν στη σωστή θέση αλλά αυτό που μετράει είναι ότι δεν έχασα την ευκαιρία» είπε ο Leifer αργότερα σχολιάζοντας τη φωτογραφία που τράβηξε στις 25 Μαίου του 1965.

Σε αυτόν τον αγώνα ο Άλι, τότε 23 ετών, κατόρθωσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του απέναντι στον Λίστον, επικρατώντας του αντιπάλου του με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο του αγώνα, ενώ ακολούθησαν και άλλες επιβλητικές νίκες επί σπουδαίων πυγμάχων.

Ο φωτογράφος τράβηξε τον Άλι την ώρα που είχε ισοπεδώσει τον αντίπαλό του, φωνάζοντας του: «Σήκωσε και πάλεψε κορόιδο».