Moderna: Σεπτέμβριο του 2023 το τριπλό εμβόλιο κατά γρίπης, Covid-19 και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού

Moderna: Σεπτέμβριο του 2023 το τριπλό εμβόλιο κατά γρίπης, Covid-19 και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού
Medical syringes are seen with Moderna company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 12, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP

Στόχο να είναι σε θέση να παράγει δύο έως τρία δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 φέτος έχει η Moderna όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Stephane Bancel.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είπε ότι η Moderna εργάζεται σε ένα ενιαίο εμβόλιο που θα συνδυάζει ετήσιες ενισχυτικές δόσεις κατά της γρίπης, της Covid-19 και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Προέβλεψε ότι, στο «καλύτερο σενάριο», το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε ορισμένες χώρες το φθινόπωρο του 2023.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι είπε ότι η Covid-19 μπορεί να γίνει ενδημική «μόνο εάν δεν υπάρξει άλλη παραλλαγή που θα διαφεύγει της ανοσολογικής απόκρισης, ενεργοποιημένη από τις υπάρχουσες παραλλαγές. «Είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν η Όμικρον θα είναι το “εμβόλιο με ζώντα ιό” που όλοι ελπίζουν», πρόσθεσε.