Μόνη «πρόθυμη» η Γαλλία

Μόνη «πρόθυμη» η Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος μοιάζει αμετάκλητος στην απόφασή του να συνδράμει σε επίθεση κατά της Συρίας, ενώ ο Ομπάμα συνεχίζει την αναζήτηση για «πρόθυμους» συμμάχους.

«Όταν συμβαίνει μία σφαγή με χημικά όπλα, όταν ο κόσμος πληροφορείται γι’ αυτό, όταν παρέχεται η απόδειξη και γίνεται γνωστό ποιοι είναι υπεύθυνοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει μία απάντηση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της κοινής του συνέντευξης με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, που επισκέπτεται το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως συμμερίζεται με τον Γκάουκ «την ίδια ελπίδα πως ενδέχεται να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Συρία» και κάλεσε την Ευρώπη να ενώσει τις δυνάμεις της απέναντι στη Συρία: «Είναι η Ευρώπη, εκείνη που θα πρέπει επίσης να ενωθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Θα το κάνει, ο καθένας με τη δική του ευθύνη».

Επρόκειτο μάλλον για μια… απέλπιδα προσπάθεια του Ολάντ να μεταπείσει τους ηγέτες άλλων κρατών να συμμετέχουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μιας και αυτήν τη στιγμή η Γαλλία αποτελεί το μοναδικό κράτος της Ε.Ε. που φαίνεται πρόθυμο να ακολουθήσει τις ΗΠΑ.

Ο Γάλλος ηγέτης επεσήμανε πως εάν το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίσει εναντίον της πρότασης για στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, η χώρα του δεν πρόκειται να βαδίσει μόνη της κατά του Άσαντ.

«Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο αντιταχθεί στην επέμβαση, η Γαλλία δεν θα λάβει μέρος στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας», είπε και η πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Εθνοσυνέλευσης, η Πατρισιά Αντάμ. «Εάν το Κογκρέσο πει ναι σε ένα πλήγμα, θα τεθεί το ερώτημα εάν υποστηρίζουμε την επέμβαση» και θα λάβουν μέρος σε αυτή οι γαλλικές δυνάμεις».

Ομπάμα: «Περιορισμένη» επέμβαση στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται, πάντως, πως αναζητά εκτός Ευρώπης πλέον συμμάχους για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αφού σήμερα συνομίλησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις για πιθανές απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Από την άλλη πλευρά, έκκληση για ενιαία στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι της Συρίας απηύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, παραδεχόμενη ωστόσο ότι θεωρεί το ενδεχόμενο «μάλλον απίθανο».

Η καγκελάριος επανέλαβε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών την απόφαση του Βερολίνου να μην λάβει μέρος σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση. «Μια ενιαία απάντηση είναι μάλλον απίθανη, αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή ευκαιρία να την επιτύχουμε», δήλωσε η κα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα στη γερμανική Βουλή, με το βλέμμα στην Σύνοδο των G20, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη.

Η καγκελάριος επισήμανε ότι λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμποδίζεται ως τώρα κυρίως από την Ρωσία και την Κίνα και τόνισε ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση της διεθνούς κοινότητας.

Έκανε ακόμη λόγο για «καταστροφική κατάσταση» του λαού της Συρίας και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη χρήση χημικών όπλων» και αυτό απαιτεί να δοθεί μια σαφής απάντηση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ – Γαλλία: «Νέα» συμμαχία