Μονομερώς φορολογικό και ασφαλιστικό στη Βουλή

Μονομερώς φορολογικό και ασφαλιστικό στη Βουλή
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ), ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης (Δ) και ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος (Α) στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, Τρίτη 12 Απριλίου 2016. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση των νομοσχεδίων πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Να δείξει ότι είναι κυρίαρχη επιχειρεί η κυβέρνηση με τη μονομερή κατάθεση δύο νομοσχεδίων, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στο ύψος του αφορολόγητου, στο ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, αλλά και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει τα νομοσχέδια, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους δανειστές.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο των 9100 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση δεν δέχεται περαιτέρω μείωση. Μάλιστα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης εάν επιμείνουν οι δανειστές και η κυβέρνηση επιλέξει να αποδεχτεί τις θέσεις τους, με τη χαρακτηριστική φράση «δεν θα είμαι εγώ ο υπουργός που θα το περάσει».

Αλλά και στο ασφαλιστικό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε ότι θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, παρά το γεγονός ότι η τρόικα το έχει απορρίψει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή του κουαρτέτου τη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο του Δ.Ν.Τ, ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν περιμένει συμφωνία στο Eurogroup της 22αςΑπριλίου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα σε έκτακτο Eurogroup στις 24 ή 25 Απριλίου.

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται, πάντως, ότι θα κλείσει η αξιολόγηση έως τον Ιούλιο, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πετάει τη μπάλα στους θεσμούς και να κάνει λόγο για «κρυφό χαρτί».

Ωστόσο, οι θεσμοί, αλλά και η Γερμανία, στέλνουν ηχηρά μηνύματα στην Αθήνα. Το πρώτο «χαστούκι» ήρθε από την ΕΚΤ, μέσω του ισχυρού της άνδρα Μπενουά Κερέ. Όπως είπε, η ΕΚΤ συμμερίζεται πλήρως την άποψη του ΔΝΤ ότι χρειάζεται ισχυρή δέσμη μέτρων, καθώς επίσης ότι και ότι το ΔΝΤ πρέπει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο μνημόνιο, άρα και με νέο δάνειο.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διεμήνυσε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες ότι η συζήτηση για το χρέος δεν θα ξεκινήσει τώρα, ενώ ξεκαθάρισε πως το Δ.Ν.Τ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και οι Ευρωπαίοι «δεν εκβιάζονται», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να μην αμφισβητεί αυτά για τα οποία συμφώνησε το καλοκαίρι.