Το μοντέλο bail-in σε ισχύ από το 2016 στις τράπεζες της Ε.Ε.

Το μοντέλο bail-in σε ισχύ από το 2016 στις τράπεζες της Ε.Ε.

Σε συμφωνία κατέληξαν τα ευρωπαϊκά κράτη για την αποφυγή της εμπλοκής των φορολογουμένων στις διασώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε ιστορική συμφωνία για το πλαίσιο διάσωσης των εγχώριων τραπεζών κατέληξαν αργά χθες τη νύχτα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας, μετά από διαβουλεύσεις μηνών, «ναι» σε ένα νομοσχέδιο βασισμένο στο μοντέλο διάσωσης που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο, και το οποίο προβλέπει την αποφυγή της εμπλοκής των φορολογουμένων στις διασώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το νομοσχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι  διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης -το οποίο οφείλει να ολοκληρωθεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και να λάβει έπειτα το «πράσινο φως» και από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών- προβλέπει πως οι ομολογιούχοι και οι μεγάλοι καταθέτες-αποταμιευτές μιας προβληματικής τράπεζας θα επωμίζονται αναλογικά τις απώλειες του πιστωτικού ιδρύματος από την αρχή του 2016.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον στην “πρώτη γραμμή” για να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν χρήματα στην άκρη για τις βροχερές ημέρες », δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη σύνταξη του νόμου.

«Πρόκειται για ένα θεμελιώδες βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», είπε ακόμη ο κ. Μπαρνιέ μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους. «Είναι όλα εντάξει», είπε η Σάρον Μπόλς, μια από τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016.

Ο νόμος, αν εγκριθεί από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ένα ακόμα ορόσημο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα ενός κλάδου που προκάλεσε την οικονομική κρίση. Εάν δοθεί το «πράσινο φως», θα θεσπιστούν σαφείς κανόνες για το κλείσιμο μιας τράπεζας σε οποιαδήποτε από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα είναι μόνο οι μέτοχοι και οι κυβερνήσεις που πληρώνουν το τίμημα.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρ. Κοινοβούλιο, στο λεγόμενο «bail-in» υπάρχουν προβλέψεις των μικρών καταθετών και οποιεσδήποτε απώλειες θα επωμίζονται καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ στις τράπεζες της Ε.Ε., κι αυτό κατά πάσα πιθανότητα βάσει μιας προκαθορισμένης ιεραρχίας.

Διαβάστε ακόμη: «Ζήτημα τιμής» για το ΔΝΤ να αναγνωρίσει το λάθος για την Ελλάδα

Σε κάθε κράτος-μέλος θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό το οποίο θα προστρέχει σε στήριξη των τραπεζών, βοηθώντας τις να ξεπεράσουν την κρίση ή να προβούν σε αναδιάρθρωση. Τα αποθεματικά αυτά θα δημιουργηθούν με εισφορές των τραπεζών και μέχρι το 2025 αναμένεται να είναι σε θέση να καλύπτουν το 1% των τραπεζικών καταθέσεων της εκάστοτε χώρας.

«Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν, αλλά η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη για τις τράπεζες εκείνες που παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα», εξήγησε ο επίτροπος Μπαρνιέ.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν δημόσια χρήματα σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Γκούναρ Χούκμαρκ που κατέθεσε το νομοσχέδιο στο Ευρ. Κοινοβούλιο δήλωσε πως «Τώρα διαθέτουμε πια έναν ισχυρό μηχανισμό bail-in, ο οποίος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους τραπεζικούς μετόχους και πιστωτές ότι εκείνοι θα πρέπει να καλύψουν τις απώλειες σε μια δύσκολη εποχή, και όχι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι».

Οι τράπεζες στα 17 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν περίπου 860 δισεκατομμύρια ευρώ ανασφάλιστα ομόλογα, με τις γερμανικές τράπεζες να κατέχουν περίπου τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Μοντέλο Κύπρου για προβληματικές τράπεζες προωθεί ο Ντάισελμπλουμ