Μόντι: Ο Τσίπρας παίζει την Ελλάδα στο πόκερ

Μόντι: Ο Τσίπρας παίζει την Ελλάδα στο πόκερ
ROMA 20 LUGLIO 2012 CONFERENZA STAMPA AL TERMINE DEL CONSIGLIO DEI MINISTRI NELLA FOTO MARIO MONTI FOTO RAVAGLI/INFOPHOTO

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. 

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός σας ειλικρινά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως θέλει και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οπως έχω συχνά υπογραμμίσει, η κοινή γνώμη στην Ελλάδα δείχνει πιο ώριμη από αυτή άλλων χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, όπου πολλά πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς υψώνουν τη σημαία του «όχι στο ευρώ». Ομως, αυτό το παιγνίδι πόκερ του κ. Τσίπρα, αν επικρατήσει το «όχι», μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί μια συμβολική νίκη για τον ίδιο, αλλά ένα πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Εάν η κυβέρνηση, πιο ενθαρρυμένη από μια νίκη στο δημοψήφισμα, σκληρύνει τη στάση της με τρόπο που κάποιοι εταίροι θα θεωρήσουν απαράδεκτο, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα ενεργοποιήσει σειρά γεγονότων που τελικά θα καταλήξουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρότι αυτή δεν είναι η επιθυμία. Ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, η οξύτητα που έχει υπάρξει και η απώλεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απόρροια της συμπεριφοράς κυρίως της ελληνικής πλευράς, είναι πολύ πιθανό ότι θα πλήξουν για αρκετό διάστημα τις καλές προσωπικές και θεσμικές σχέσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχή συμμετοχή μιας χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη».

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι εταίροι και οι θεσμοί στον Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζει: «Έχω επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η «τρόικα» συμπεριφέρεται στους ηγέτες των χωρών όπου παρεμβαίνει. Είμαι υπερήφανος που η κυβέρνησή μου έβγαλε την Ιταλία από την οικονομική κρίση του 2011-2012 χωρίς να ζητήσει οικονομική βοήθεια, αποφεύγοντας έτσι την τρόικα. Από την άλλη, δεν έχω την αίσθηση ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών ή των κρατών-μελών έχουν μέχρι τώρα συνεργασθεί με τον κ. Τσίπρα με τρόπο που δεν ήταν εποικοδομητικός. Αν και μου αρέσει και τον σέβομαι, όπως φάνηκε και από συνέντευξη που σας έδωσα τον Σεπτέμβριο του ’14, πρέπει να πω ότι αυτός συμπεριφέρθηκε στους Ευρωπαίους ομολόγους του με τόσο συγκρουσιακό, προκλητικό και επιθετικό τρόπο που δεν έχει ξαναυπάρξει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ερώτηση για το αν οι Ευρωπαίοι πρέπει να δεχθούν την απομείωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Μόντι απαντά: «Υπήρχε μια ανοιχτή διαπραγμάτευση σε εξέλιξη γι’ αυτό το θέμα, που για να ολοκληρωθεί με επιτυχία θα απαιτούσε πιο εποικοδομητική ρητορική από την ελληνική πλευρά και όχι τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα περί εκβιασμού του από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Είμαι από αυτούς που εκλιπαρούσαν για παροχή στήριξης στην Ελλάδα ακόμη και από χώρες που την ίδια περίοδο είχαν αναγκασθεί να επιβάλουν βαριές θυσίες στους πολίτες τους, όπως η Ιταλία. Ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι πολύ δύσκολο για άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντέξουν στο εσωτερικό των χωρών τους κατηγορίες ότι βοηθούν την Ελλάδα να αποφύγει ή να αναβάλει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό της σύστημα, που οι ίδιες έχουν με τόσο πόνο για τους πολίτες τους αναγκαστεί να εφαρμόσουν».