Moody’s: Πιστωτικά θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Moody’s: Πιστωτικά θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το παράδειγμα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η σημασία της πλήρους πρόσβασης στις αγορές.

Θετικά βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την έγκριση που έλαβε η Ελλάδα (B1 σταθερό) για πρόωρη αποπληρωμή περίπου του 40% των συνολικών εκκρεμών υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες των τόκων της Ελλάδας και επιμηκύνει το μέσο προφίλ της ωρίμανσης του χρέους, δυο στοιχεία που είναι πιστωτικά θετικά για το κράτος.

Τα δάνεια του ΔΝΤ αντιστοιχούν σε μόλις το 2,6% του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης, όμως οι δαπάνες για τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές για τις άλλες υποχρεώσεις της χώρας, ιδιαίτερα αυτές προς την ευρωζώνη, αλλά και υψηλότερες από τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ πιο σύντομη ωρίμανση απ’ ότι τα δάνεια από τον EFSF και τον ESM.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επιμηκύνει το προφίλ ωρίμανσης της Ελλάδας, που έχει ήδη επιμηκυνθεί λόγω των πολύ μακροπρόθεσμων όρων αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ φέτος και του χρόνου. Το επιτόκιο επί των δανείων αυτών είναι 5,13% έναντι του 1,4% που είναι κατά μέσο όρο το κόστος της χρηματοδότησης από τον EFSF και τον ESM, και των κουπονιών 3,45% επί της πρόσφατης έκδοσης πενταετών ομολόγων και 3,875% επί της πρόσφατης έκδοσης 10ετών ομολόγων.

Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή κοντά στο 0,1% του ΑΕΠ, και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων. Η Ελλάδα χρειαστεί ακόμα να αποπληρώσει 1,3-2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κατά την περίοδο 2021-2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024.

Η χρηματοδότηση για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το σχετικά μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας, που ήταν γύρω στα 27 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, και αυξήθηκε λόγω των εσόδων από τις εκδόσεις ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ φέτος.

Η Ιρλανδία (A2 σταθερό) και η Πορτογαλία (Baa3 σταθερό), που επίσης προχώρησαν σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ όταν ήταν στις αρχικές φάσεις της πλήρους επιστροφής στις αγορές, όπως είναι και η Ελλάδα τώρα, δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές με τις πρόωρες αποπληρωμές τους. Η πρόωρη αποπληρωμή υπόκειται στην έγκριση ορισμένων χωρών της ευρωζώνης που πρέπει να παραχωρήσουν την εξαίρεση (σ.σ. να μην εξοφληθεί παράλληλα πρόωρα και ο ESM.