Moody’s: Πόσο βιώσιμα είναι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Πόσο βιώσιμα είναι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών
Photo: AFP
Οι προσδοκίες της Moody’s για διαρκή και ισχυρά τραπεζικά κέρδη το 2024 ερείδονται στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών

Τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ωφελήθηκαν από τα αυξημένα επιτόκια νομισματικής πολιτικής, Όπως αναφέρει ανάλυση της Moody’s, η κερδοφορία των τραπεζών αυξάνει την ανθεκτικότητα τους και συνεπώς την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις.

Ειδικότερα, στις 4 Μαρτίου, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2024 τo spread μεταξύ του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου των καταθέσεων για τράπεζες συμπεριλαμβανομένων της Eurobank, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Alpha Bank S.A., Τράπεζας Πειραιώς,  Παγκρήτιας και Attica Bank, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 5,6%.

Το υψηλό περιθώριο υποδηλώνει ότι τα beta των καταθέσεων –η μεταβολή στο κόστος των καταθέσεων σε σύγκριση με τη μεταβολή των επιτοκίων σε ευρώ– παραμένουν σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) και την κερδοφορία των τραπεζών το 2024. Οι προσδοκίες της Moody’s για διαρκή και ισχυρά κέρδη το 2024 ερείδονται σε έναν από τους κύριους μοχλούς που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές: τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα νέα δάνεια τον Ιανουάριο ήταν 6,15%, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που καταβλήθηκε για νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο περιθώριο επιτοκίου 5,62%. Το περιθώριο είναι σύμφωνο με τον μέσο όρο των τραπεζών του 2023, 5,63%, λόγω του Euribor τριών μηνών.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ανεξόφλητα δάνεια και τις καταθέσεις, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην απόδοση των τραπεζών, ήταν 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, γεγονός που δίνει ακόμη υψηλότερο σταθμισμένο μέσο περιθώριο επιτοκίου 5,83% σε σύγκριση με μέσο όρο 5,67% το 2023. 

«Αν και αναμένουμε ότι το spread επιτοκίου για εταιρικούς πελάτες, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του νέου και του υφιστάμενου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, θα μετριαστεί φέτος, πιστεύουμε ότι η απόδοση των τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή, υποστηρίζοντας τα πιστωτικά προφίλ και τις αξιολογήσεις τους. Αυτή η προσδοκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τη θετική μας προοπτική για τις αξιολογήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών μετά την ισχυρή κερδοφορία το 2023» αναφέρει η Moody’s και συνεχίζει: «Τα αυξανόμενα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η συγκράτηση του κόστους και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και οι χαμηλότερες προβλέψεις επί επισφαλειών στήριξαν την ισχυρή οικονομική απόδοση των τραπεζών το 2023. Επίσης, η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου αντανακλά την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών μέσω σημαντικών τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια».

Ως εκ τούτου, η Moody’s αναμένει πως οι ελληνικές τράπεζες φέτος θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση, καθώς και από νέα δάνεια (κυρίως στον τομέα των επιχειρήσεων) σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει απομοχλευτεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Η χρηματοδότηση και το κόστος των ελληνικών τραπεζών στην αγορά είναι αρκετά περιορισμένα, δεδομένου του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (61% τον Δεκέμβριο του 2023) σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: