Μώραλης: Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στο λιμάνι του Πειραιά

Μώραλης: Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στο λιμάνι του Πειραιά

Είναι απόφαση της κυβέρνησης να απεμπλακούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, κάτι που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο, δήλωσε.

«Είναι κοινή διαπίστωση όλων, και νομίζω και των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών του Λιμενικού και του προέδρου του ΟΛΠ, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά» τόνισε, το πρωί, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος επισκέφθηκε τους χώρους όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια που έλαβαν χώρα μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων προσφύγων, είπε ότι τα πράγματα δεν ξέφυγαν χθες βράδυ, έχουν ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό, απλά χθες είχαμε μία μεγαλύτερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν, πλέον, κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να απεμπλακεί αυτός ο κόσμος από το λιμάνι, κάτι που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο.

«Είχαμε συμπλοκές και την περασμένη εβδομάδα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, οργισμένοι, θυμωμένοι για το μέλλον τους, δεν μπορούν να παραμένουν εδώ με αυτούς τους όρους. Είναι, νομίζω, ξεκάθαρο από οποιονδήποτε έχει περάσει από το λιμάνι του Πειραιά. Είναι θέμα απόφασης και υλοποίησης όλων αυτών που λέμε και συζητούμε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Πειραιά.

Επίσης, ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι ο δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, πέρα από έναν συντονισμό, τον οποίο έκανε για τη σίτιση αυτών των ανθρώπων και επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς θα υπάρξουν προβλήματα.

Αυξάνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα 21 κέντρα φιλοξενίας, τα οποία διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις

Αυξάνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες στα 21 κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονται, πλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως και οι μερίδες που διανέμουν προς αυτούς, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην κάλυψη υγειονομικών αναγκών τους με τη διάθεση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στα 21 κέντρα φιλοξενίας διαμένουν 24.069 πρόσφυγες και μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 29.283 ατόμων. Σήμερα θα διανεμηθούν περίπου 32.350 μερίδες φαγητού (97.050 γεύματα), με μέριμνα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στα 19 κέντρα φιλοξενίας που διαχειρίζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις διέμεναν 20.475 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.300 ατόμων, ενώ είχαν διανεμηθεί 29.300 μερίδες φαγητού για την κάλυψη αναγκών σίτισης των προσφύγων και μεταναστών.

Για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις συγκεκριμένες δομές συνεισφέρουν 21 γιατροί και 13 νοσηλευτές, ενώ υφίσταται και η περιοδική κάλυψή τους με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι).

Αναλυτικά, στη Λέσβο διαμένουν 2.100 άτομα, στη Χίο 1.515, στη Σάμο 470, στο Σχιστό 1.950, στο Λαύριο 399, στη Μαλακάσα 1.100, στη Ριτσώνα 908, στα Διαβατά 2.145, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.540, στο Χέρσο Κιλκίς 3.945, στον Άγιο Ανδρέα 128, στο Κουτσόχερο 1.864, στα Δολιανά 209, στον Κατσικά Ιωαννίνων 1.091, στη Φιλιππιάδα 693, στα Καλύβια Πιερίας 340, στη Νέα Χράνη Πιερίας 208, στο Κτήμα ΗΡΑΚΛΗ Πιερίας 47, στα Γιαννιτσά 1.029 και στη Βέροια 388. Το κέντρο φιλοξενίας στη Λέρο είναι κενό, ενώ αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στην Κω.