Morgan Stanley: Ευχάριστη έκπληξη από Fitch για Ελλάδα- Πότε θα γίνουν οι επόμενες αξιολογήσεις

Morgan Stanley: Ευχάριστη έκπληξη από Fitch για Ελλάδα- Πότε θα γίνουν οι επόμενες αξιολογήσεις
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χώρα απέχει πλέον μόνο δυο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα και την εξέλιξη των πραγμάτων θα την παρακολουθούν οι αγορές.

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μια μονάδα. Όπως επισημαίνει, η χώρα απέχει πλέον μόνο δυο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τουλάχιστον ένα από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ για να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου, η αναβάθμιση προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται σε θετική τάση. Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική ανάκαμψη εμφανίζεται να κερδίζει μομέντουμ.

Η Morgan Stanley παραμένει θετική για τον οικονομικό κύκλο και πιστεύει ότι η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την βαθμολόγησή της.

Για τις αγορές, επισημαίνει, η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι ένα από τα σημεία που θα εστιάζουν τη φετινή χρονιά. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν το 2ο τρίμηνο για να ακούσουν ξανά νέα από τους οίκους αξιολόγησης. Οι S&P και DBRS αξιολογούν τη χώρα μια θέση χαμηλότερα από την Fitch αλλά διατηρούν «θετικό» outlook για την οικονομία και αμφότερες έχουν προγραμματίσει την επόμενη έκθεση για τις 24 Απριλίου.

Η Moody’s κρατά την αξιολόγηση της Ελλάδας χαμηλότερα από τους παραπάνω οίκους και θα «μιλήσει» στις 8 Μαΐου. Τέλος, η Fitch που τώρα είναι ο οίκος που δίνει την υψηλότερη κλίμακα στη χώρα θα ανακοινώσει την νέα αξιολόγηση στα τέλη Ιουλίου.