Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε πτώση, αλλά σε έκπτωση – Οι τιμές στόχοι

Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε πτώση, αλλά σε έκπτωση – Οι τιμές στόχοι
Photo:
Τα μερίσματα θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για re-rating

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε πτώση αλλά σε έκπτωση, σημειώνει η Morgan Stanley, δίνοντας σύσταση Overweight, με τον επόμενο καταλύτη για επαναξιολόγηση να αποτελούν τα μερίσματα

Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες τιμές-στόχοι που είχε προτείνει είναι για την Πειραιώς τα 5,08 ευρώ, για την Εθνική τα 8,20 ευρώ,  για την Alpha Bank τα 2,08 ευρώ και τη Eurobank τα 2,33 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, τους τελευταίους δύο μήνες υποχωρούν περίπου 5%, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες τρέχουν με +20%.

Στα τρέχοντα επίπεδα, λέει η Morgan Stanley, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με όρους P/Ε τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο 5,5x έναντι 7,2x των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, με τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης/μεταβολής των EPS (CAGR) να κινείται κατά μέσο όρο στο 4% έναντι 6% των ευρωπαϊκών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, «η συγκριτική μας αξιολόγηση έναντι των ομοτίμων στην ΕΕ υποδηλώνει δυνατότητες για περαιτέρω επαναξιολόγηση, που δικαιολογείται από τις υψηλές αποδόσεις σε όρους RoTE (12%) για τα έτη 2025-2026, παρά την υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια».

Σε ό,τι αφορά το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου (implied COE), η αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με ένα τεκμαρτό δείκτη COE περίπου 16%, έναντι 13% του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, το οποίο θεωρεί υψηλό και αδικαιολόγητο.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley υπολογίζει ότι στις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Alpha είναι στο 18,6%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 10,2%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Eurobank είναι 16,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 13%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Πειραιώς είναι 19,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 18% και, τέλος, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας είναι 16,3%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 11,5%. 

Περαιτέρω, οι ελληνικές τράπεζες, με μέσο forward δείκτη Ρ/Ε ενός έτους στις 5,5 φορές, τυγχάνουν με discount 23% έναντι του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, που με όρους forward δείκτη Ρ/Ε ενός έτους είναι διαπραγματεύσιμες στις 7,2x. Με forward δείκτη P/BV ενός έτους στις 0,68 φορές, η έκπτωση είναι 9% περίπου σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ, που είναι διαπραγματεύσιμες στις 0,75 φορές.

Τέλος, «βλέπουμε πως τα μερίσματα θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για re-rating σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, με τις αποδόσεις να προβλέπονται από 5% έως 11% τα έτη 2024-2026» καταλήγει οι επενδυτικός οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ