Morgan Stanley: Βελτιωμένα κέρδη, λιγότερα NPEs για τις ελληνικές τράπεζες

Morgan Stanley: Βελτιωμένα κέρδη, λιγότερα NPEs για τις ελληνικές τράπεζες
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρά περιθώρια ανόδου εκτιμά για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, που υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων «επισκέπτεται» το bullish… σενάριο, υπό την αίρεση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι τον Μάρτιο του 2023 θα έχει αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επίκειται αύξηση στις τιμές στόχους για τις μετοχές των τραπεζών από 4% έως 12%. Ειδικότερα, η Morgan Stanley δίνει σύσταση «overweight» για τη Eurobank με τιμή-στόχο το 1,25 ευρώ από 1,07 ευρώ, σύσταση «equal-weight» για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή-στόχο το 1,60 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν και το 1,72 ευρώ από 1,52 ευρώ πριν, αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκταμιεύσεις του επενδυτικού οίκου βασίζονται σε δύο πυλώνες: στην αύξηση των εκταμιεύσεων και την εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις νέες χορηγήσεις, τα δάνεια είναι σε θετική τροχιά από τον Αύγουστο του 2021, προεξαρχόντων των στεγαστικών, ενώ ο Δεκέμβριος 2021 ήταν ο πρώτος μήνας με οριακές θετικές (+3% ετησίως) εκδόσεις νέων επιχειρηματικών δανείων.

Την ίδια στιγμή, όμως, παρότι μακροοικονομικοί δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου και η μεταποίηση παρουσιάζουν θετικές ανοδικές τάσεις, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε επιτάχυνση της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εάν τα NPEs έως το 2024 θα μπορούσαν να συγκλίνουν στα μέσα επίπεδα της ΕΕ ~2-3%, όπως δείχνουν οι στόχοι Alpha (~2%) και Πειραιώς (κάτω από 3%).

Στο παρελθόν, το κατώτατο όριο για τα ελληνικά NPEs ήταν ~5% το 4ο τρίμηνο του 2007, το οποίο επίσης συνέπεσε με την κορύφωση του κύκλου των ακινήτων και ανεργία ~7,5% (έναντι των προβλέψεων του ΔΝΤ ~11,6% έως το 2024).

Τα παραπάνω οδηγούν στην πιο συντηρητική υπόθεση της Morgan Stanley για επίπεδα NPE στο 6% περίπου για τις ελληνικές τράπεζες έως το 2024 στο βασικό της σενάριο. Στον αντίποδα, το bullish σενάριο προϋποθέτει δείκτη NPEs στο 4-5% το 2024. Αυτό μεταφράζεται επίσης σε υψηλότερες υποθέσεις για το κόστος κινδύνου στις προβλέψεις της έναντι των στόχων.

Σε καλύτερη θέση η Eurobank

Σύμφωνα με το bullish σενάριό της Morgan Stanley για τη Eurobank, εκτιμάται ROTE έως το 2024 περίπου ~11,7% (στόχοι διοίκησης 10% το 2022 και επέκταση στη συνέχεια), με τη μετοχή της να προσφέρει 44% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επίσης, για την Alpha και την Πειραιώς, αντίστοιχα, εκτιμάται περιθώριο ανόδου 54% και το 63%, αντίστοιχα, με βάση το ROTE στο 9,9% τo 2024 και στο 8,6% αντίστοιχα, έναντι των στόχων των διοικήσεων για 10% ή υψηλότερα. 

Σε κάθε περίπτωση, με τον ισολογισμό της σε μεγάλο βαθμό εξυγιασμένο, η Eurobank αντιμετωπίζει τους λιγότερους «αντίξοους ανέμους» σε ό,τι αφορά τα έσοδα από μειώσεις NPE, ενώ θα λάβει σημαντική ώθηση από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.