MPW 2023: Η τεχνολογία και η υγεία ως καθοριστικοί παράγοντες για την εργασία του μέλλοντος

MPW 2023: Η τεχνολογία και η υγεία ως καθοριστικοί παράγοντες για την εργασία του μέλλοντος
Όλα όσα ειπώθηκαν στο Most Powerful Women Summit 2023  για την επόμενη μέρα στο εργασιακό περιβάλλον.

Ποιο θα είναι το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος όταν η τεχνολογία αναλαμβάνει τα ηνία, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και νέα επαγγέλματα να αναδύονται; Πώς οι γυναίκες θα ενισχύσουν την παρουσία τους σε θέσεις ευθύνης και πώς οι επιχειρήσεις θα τους λύσουν τα χέρια φροντίζοντας ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής; Επενδύουν οι εταιρείς όσο θα έπρεπε στην υγεία των εργαζομένων και αν ναι τι είδους πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν case studies;

Καλεσμένοι από τον χώρο των επιχειρήσεων, της ιατρικής κοινότητας και της πολιτικής έδωσαν, στο πλαίσιο του MPW Summit 2023, τις απαντήσεις.

Από αριστερά προς δεξιά: Μαριάννα Σκυλακάκη, Editor-in-Chief & CEO αθηΝΕΑ, Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, Iατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, Δρ. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής – Σεξολόγος, Νατάσα Κουκουράκη, Marketing & Communication Director, DoValue, Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Engagement, Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης, Novartis
Από αριστερά προς δεξιά: Μαριάννα Σκυλακάκη, Editor-in-Chief & CEO αθηΝΕΑ, Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, Iατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, Δρ. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής – Σεξολόγος, Νατάσα Κουκουράκη, Marketing & Communication Director, DoValue, Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Engagement, Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης, Novartis

Οι σοβαρές επιχειρήσεις φροντίζουν την υγεία των γυναικών

Η υγεία των γυναικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ευημερίας. Εξασφαλίζει μια υγιή οικογένεια, μια λειτουργική κοινότητα, ένα υγιές έθνος. Πώς βλέπουν οι ειδικοί τα πράγματα και τι πρωτοβουλίες τρέχουν οι οργανισμοί προκειμένου ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό;

Όπως ανέφερε στο MPW Summit 2023 ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Καθηγητής Ψυχιατρικής – Σεξολόγος, η γυναίκα έχει πιο πολύπλοκο βιολογικό μηχανισμό και διακατέχεται από περισσότερα ταμπού που σχετίζονται με το σώμα της συγκριτικά με έναν άνδρα. Κουβαλάει μεν έναν ρόλο που έχει ταυτισθεί με φοβίες, ωστόσο, η ιατρική έχει προσδιορίσει την ανάγκη προφύλαξής για τον εμβολιασμό για τον καρκίνο της μήτρας. Επίσης, η γυναίκα έχει περισσότερο άγχος και στρες σε μια εποχή που δεν κυριαρχεί το παραδοσιακό μοντέλο, αλλά που καλείται να συναγωνισθεί τον άντρα, να έχει οικονομική αυτονομία και κοινωνική αναγνώριση. Ως αποτέλεσμα εμφανίζει συχνότερα αγχώδεις διαταραχές και καταθλιπτικές συμπεριφορές.

«Η γυναίκα αναζητά μετά τα 20-25 έναν άντρα, δεν βλέπει τη γονιμότητα σαν σκοπό, πάει πιο πίσω, έρχεται πρώτα η καριέρα. Και υπάρχει ένα άγχος γονιμότητας στα 35-40. Ένα άλλο κομμάτι είναι η εμμηνόπαυση, που είναι σταθμός για τη γυναίκα. Η γυναίκα παλιά όταν τελείωνε η περίοδος ένιωθε ότι γερνάει. Σήμερα δεν υπάρχουν γηρατειά. Και μετά την εμμηνόπαυση συνεχίζει να είναι πρωταγωνίστρια» δήλωσε ο κ. Ασκητής.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες κυριαρχούνται από τον βιολογικό μηχανισμό που έχει ευαλωτότητα, κυριαρχείται από αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη, πρέπει να επενδύσουν στην πρόληψη, τη φροντίδα και την αυτό-φροντίδα. Στα αρνητικά έρχονται να προστεθούν οι κακές συνήθειες του άντρα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. «Η γυναίκα μεγαλώνοντας έχει ανάγκη από ποιοτική συντροφικότητα. Το ζευγάρι θα μπορούσε να ζει καλύτερα. Η πρόληψη και η φροντίδα της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση είναι σημαντική».

Επικαλούμενη στοιχεία ερευνών η  Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, επεσήμανε ότι το 80% των χρόνιων νοσημάτων οφείλεται στον τρόπο ζωής μας. Ακόμα και στον καρκίνο, το 1/3 των θανάτων μπορεί να προληφθεί αν τρώμε φρούτα και λαχανικά, δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε, και έχουμε τακτική σωματική δραστηριότητα. Κοινώς ο τρόπος ζωής μας μπορεί να μας βοηθήσει να μην αρρωστήσουμε, αλλά και να μας θεραπεύσει πλάι στις άλλες θεραπείες.

Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, Iατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης
Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, Iατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης

«Η γυναίκα πρέπει να προσέξει τη ζωή της, να βρει χρόνο να πάει στο γυμναστήριο, να φάει όχι το φαΐ που άφησε το παιδί της. Στο Αρεταίειο είμαι εθελόντρια, είμαι πρόεδρος στον Σύλλογο Φίλων της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής. Κάναμε αρκετά πράγματα για το μαιευτικό κομμάτι και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τις γυναίκες με καρκίνο μαζί με τη DoValue. Θέλαμε  έναν χώρο για γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο, έναν χώρο παρηγοριάς και επανεκκίνησης. Σε αυτόν τον χώρο, το pampering room, μπορεί να καθίσει αμέσως μετά τη διάγνωση, ή το βράδυ πριν το χειρουργείο, με τους συγγενείς και τους φίλους της. Και από την πρώτη διάγνωση μέχρι τις θεραπείες, προσφέρουμε συμβουλές για τον ιδανικό τρόπο διατροφής, συμβουλές άσκησης και ύπνου, διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, και πλαισιώνουμε μια γυναίκα εάν είναι μόνη της. Το ίδιο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει και στο Αττικό για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού» δήλωσε η κα Καλαϊτζή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά το γεγονός ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι ανδροκρατούμενος, υπάρχει σύμφωνα με την Νατάσα Κουκουράκη, Marketing & Communication Director, DoValue ένα πλήθος γυναικών στην εταιρεία της που τους «αναγκάζει» να εστιάσουν σε αυτές. «Δίνουμε βαρύτητα στον γυναικείο πληθυσμό, ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Προσφέρουμε ευέλικτα ωράρια, υιοθετούμε την υβριδική πρακτική της τηλεργασίας, εφαρμόζουμε προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, έχουμε ειδική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης».

Νατάσα Κουκουράκη, Marketing & Communication Director, DoValue
Νατάσα Κουκουράκη, Marketing & Communication Director, DoValue

Σε αντιδιαστολή με τον χρηματοοικονομικό κλάδο βρίσκεται εκείνος της Υγείας όπου το 70% των εργαζομένων διεθνώς είναι γυναίκες, που αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες και ελάχιστες εξ αυτών έχουν θέση σε οργανισμούς που διαχειρίζονται ζητήματα υγείας.

«Μετά τον Covid βλέπουμε επιδείνωση της θέσης της γυναίκας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε αναπνευστικές παθήσεις και στον ιό HIV. Στις χώρες αυτές οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο και στην εργασία. Η Novartis έχει προγράμματα για αυτές τις χώρες, μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης και προγράμματα συνεχούς ενδυνάμωσης» δήλωσε η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Engagement, Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης, Novartis.

Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Engagement, Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης, Novartis
Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας & Engagement, Περιφέρεια Νότιας, Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης, Novartis

Πρόσθεσε πως οι γυναίκες υποεκπρωσοπούνται στις κλινικές μελέτες και πως αφήνουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα. Πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στα ιατρικά κέντρα.

Η ανθεκτικότητα και η ευελιξία στο προσκήνιο

Ένα ακόμη θέμα που αναδύθηκε στο MPW Summit 2023 ήταν το πώς θα βγούμε ανθεκτικότεροι από τις διαδοχικές κρίσεις. Η στρατηγική, οι δεξιότητες,  η ευελιξία, τα εναλλακτικά σενάρια, οι δύσκολες αποφάσεις, είναι αναγκαία προκειμένου οι επικεφαλής των εταιρειών  να μεταμορφώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να διευρύνουν το κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Από αριστερά προς δεξιά: Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece, Έλενα Καλλονά, Managing Director, Jungheinrich Hellas, Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating Officer, Παγκρήτια Τράπεζα, Ρία Βογιατζή, Founder & CEO Elastic Architects, Μαντώ Πατσαούρα, Managing Director, Kariera.gr
Από αριστερά προς τα δεξιά: Τάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece, Έλενα Καλλονά, Managing Director, Jungheinrich Hellas, Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating Officer, Παγκρήτια Τράπεζα, Ρία Βογιατζή, Founder & CEO Elastic Architects, Ρία Βογιατζή, Founder & CEO Elastic Architects

«Υποχρεωθήκαμε να βάλουμε στόχους στην πρώτη κρίση, που ήταν η οικονομική κρίση. Δουλεύοντας στην αγορά της Ελλάδος με Έλληνες πελάτες, ήμασταν έρμαια της κάθε κρίσης. Ανοιχτήκαμε στο εξωτερικό, για να αναλάβουμε έργα από διεθνείς πελάτες. Κάναμε focus στο hospitality και στο high-end luxury design. Αυτό δημιουργεί κι ένα πλεονέκτημα, καθώς τα έργα μας κατά 80% είναι στο εξωτερικό. Στην αρχιτεκτονική ένα μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες, και το γραφείο μας είναι γυναικοκρατούμενο επίσης» υπογράμμισε η Ρία Βογιατζή, Founder & CEO Elastic Architects.

Ρία Βογιατζή, Founder & CEO Elastic Architects
Ρία Βογιατζή, Founder & CEO Elastic Architects

Επεσήμανε δε πως οι πιο γνωστοί αρχιτέκτονες είναι άντρες, παρόλο που οι περισσότεροι αρχιτέκτονες είναι γυναίκες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με το ότι οι πελάτες, οι developers, αλλά και οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο είναι συνήθως άντρες.

Για το ευμετάβλητο μακροοικονομικό περιβάλλον και την ταχύτητα – ευελιξία που πρέπει να δείξουν οι επιχειρήσεις μίλησε η Έλενα Καλλονά, Managing Director, Jungheinrich Hellas. «Για μας η έννοια της βιωσιμότητας υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του ’70. Προσπαθούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα, έχουμε σταματήσει να παράγουμε πετρελαιοκίνητα οχήματα, ασχολούμαστε μόνο με το ηλεκτρικά. Προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, κάναμε reskilling στους ανθρώπους μας για να βγουν στην αγορά με τα νέα προϊόντα. Ο χώρος μας είναι ανδροκρατούμενος. Πολλές φορές νοιώθεις στο βλέμμα των άλλων την αμφισβήτηση. Είναι στο χέρι μας να δείχνουμε την αξία μας. Δεν αρκεί μια ποσόστωση, πρέπει να αποδείξουμε τι αξίζουμε» κατέληξε.

Έλενα Καλλονά, Managing Director, Jungheinrich Hellas
Έλενα Καλλονά, Managing Director, Jungheinrich Hellas

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Μαντώ Πατσαούρα, Managing Director, Kariera.gr, η οποία  έκανε λόγο για ανάγκη προσέλκυσης νέων ταλέντων, ανάγκη ανασχεδίασης του στρατηγικού πλάνου των εταιρειών και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσθεσε πως και οι υποψήφιοι αναζητούν από την πλευρά τους ταλαντούχους εργοδότες, που φροντίζουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, δεν φοβούνται να ρισκάρουν, να αλλάξουν, να είναι ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά και κοινωνικά, να επενδύουν στους ανθρώπους τους, και να φτιάχνουν ένα περιβάλλον που προωθεί την ευημερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζούμε σε μια people-driven εποχή. Πρέπει να απαντάμε στο γιατί να θέλω να εργαστώ σε σένα. Υπάρχει ανάγκη για ευελιξία σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται συνεχώς. Για υγιεινή και ασφάλεια, προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων. Περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς, όλοι να νοιώθουν κομμάτι της επιτυχίας μιας εταιρείας και κουλτούρα που να είναι purpose-driven. Επίσης, εργασιακό περιβάλλον και αμοιβές είναι δύο κορυφαία κριτήρια στην επιλογή εργοδότη. Υπάρχουν περιβάλλοντα που προωθούν την ισότητα των ευκαιριών, και στελέχη που το κάνουν ενεργητικά. Η Kariera βοηθά εταιρείες να εντάξουν το diversity και το inclusion στο εσωτερικό τους.

Μαντώ Πατσαούρα, Managing Director, Kariera.gr
Μαντώ Πατσαούρα, Managing Director, Kariera.gr

Στο πώς η Παγκρήτια Τράπεζα μετατράπηκε από συνεταιριστική σε μια ανώνυμη εταιρεία, αναφέρθηκε η Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating Officer του Οργανισμού. Η διοίκηση κρατά την ουσία της εξυπηρέτησης του πελάτη και της ενίσχυσης των υπηρεσιών, ενώ ενισχύει την εξωστρέφεια.

«Κατανοούμε την ανάγκη μετασχηματισμού για την ανάπτυξη, εξελίσσουμε το μοντέλο λειτουργίας, ενισχύουμε υποδομές, διαχειριζόμαστε καλύτερα τις προκλήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η απορρόφηση των δραστηριοτήτων του ελληνικού τμήματος της HSBC. Όλα γίνονται με στόχο να δημιουργηθεί ισχυρότερη ανάπτυξη την επόμενη μέρα.Το κομμάτι της βιωσιμότητας υποστηρίζεται πολύ πλέον στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι σημαντικό να προσελκύει μια τράπεζα ταλέντα με διαφορετικές οπτικές. Αναγνωρίζουμε την αξία της συμπερίληψης, θέλουμε εργασιακό περιβάλλον που να δεσμεύεται στην πολυσυλλεκτικότητα, στο diversity και στο inclusion».

Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating Officer, Παγκρήτια Τράπεζα
Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating Officer, Παγκρήτια Τράπεζα

Αναγνώρισε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά τα ποσοστά μειώνονται καθώς ανεβαίνει κανείς την κλίμακα της ιεραρχίας. Πάντως παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των γυναικών που εντάσσονται στο C-suite.

Μια γεύση από το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πάνελ «THE FUTURE OF WORK II: THE LABOR MARKET IN 2035», το οποίο προσπάθησε να δώσει μια γεύση από το πως θα εξελιχθεί η αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια και το ποια θα είναι τα επαγγέλματα που θα κυριαρχήσουν.

Από αριστερά προς δεξιά: Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO PfB Group, Managing Partner N2Growth, Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece
Από αριστερά προς δεξιά: Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO PfB Group, Managing Partner N2Growth, Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO PfB Group, Managing Partner N2Growth τόνισε ότι βλέπουμε για πρώτη φορά ένα υπουργείο εργασίας να ανταποκρίνεται τόσο άμεσα στις εργασιακές ανάγκες των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις είναι, όπως είπε, “μπροστάρηδες” γιατί θέλουν να βρουν και να διατηρήσουν το ταλέντο.

«Βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερους εργαζόμενους που δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, βλέπουμε τη σημασία που δίνουν στην ισορροπία και στη ψυχική υγεία. Τι σημαίνει δεν μπορώ να βρω ταλέντο; Σημαίνει ότι δεν έχω αλλάξει τα κίνητρα, δεν έχω προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Θέλει πολιτικές από τις επιχειρήσεις, πιο ευέλικτα ωράρια, πιο ευέλικτες παροχές. Τελείωσαν οι οριζόντιες αντιμετωπίσεις όλων των εργαζομένων, συνεχές upskilling – reskilling».

Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO PfB Group, Managing Partner N2Growth
Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO PfB Group, Managing Partner N2Growth

Η κα. Πιτσίκα ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε τους νέους με προγράμματα ενδυνάμωσης δεξιοτήτων. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. «Το να αισθάνομαι χρήσιμος και ωφέλιμος είναι καλό για την ψυχική υγεία. Τελευταία ακούμε λιγότερο για ηλικιακά φράγματα. Δεν μπορείς να πετάς την εμπειρία των μεγαλύτερων στα σκουπίδια. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα αλλά χρειάζονται μία με δύο γενιές ακόμα, να αναπτυχθούν δομές για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Ας κρατήσουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, βασική έγνοια των εργαζομένων παραμένει το ύψος του μισθού τους.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά την ίδια στιγμή αλλάζουν τα πάντα στην εργασία. Παλιότερα η τηλεργασία δεν ήταν πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει για τη δουλειά στις πλατφόρμες, που έχει διαδοθεί περισσότερο. Οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Και βεβαίως έχει αλλάξει κάτι που αφορά τους νέους: παράλληλα με το ύψος των μισθών, οι νέοι νοιάζονται για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την προσωπική τους ζωή. Τους ενδιαφέρουν τα ευέλικτα ωράρια. Πρέπει να φύγουμε από τα τσιτάτα και τα δόγματα, και να παρακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις. Ο νέος «νόμος Χατζηδάκη» εισήγαγε το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζομένου για να μην έχουμε φαινόμενα burnout. Ρυθμίσαμε τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων. Διευρύναμε τις γονικές άδειες, θεσπίσαμε άδειες πατρότητος. Κάποιες από τις ρυθμίσεις βρήκαν αντίδραση, αλλά είναι πράγματα τα οποία ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θελήσαμε να προσαρμόσουμε την αγορά εργασίας στα νέα τεχνολογικά και κοινωνικά δεδομένα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθύμισε δε πως την περασμένη δεκαετία, η χώρα αναγκάστηκε να αυξήσει τα όρια ηλικίας, καταργήθηκαν διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να δουλεύει κανείς περισσότερα χρόνια καθώς προχωρεί το προσδόκιμο ζωής.

«Το δημογραφικό είναι το βασικότερο πρόβλημα της χώρας. Έχουμε το δεύτερο οξύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη μετά από την Ιταλία. Κάποιοι λένε ότι δεν κάνουμε παιδιά επειδή είμαστε φτωχοί. Ήμασταν πλουσιότεροι το 1950; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αλλάζουν τα πρότυπα, άλλος τρόπος ζωής, άλλες προτεραιότητες. Τα μέτρα συμφιλίωσης επαγγελματικής-προσωπικής ζωής είναι το κλειδί. Να επεκτείνουμε το ολοήμερο σχολείο, να έχουμε ευέλικτα ωράρια. Βάζουμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», βάλαμε περισσότερα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προωθούμε το ολοήμερο σχολείο. Είναι προτεραιότητα το δημογραφικό, πλήττει και το ασφαλιστικό σύστημα. Αν δεν έχεις νέους ανθρώπους να μένουν στη χώρα και να θέλουν να εργασθούν, δεν μπορεί να στηριχθεί το ασφαλιστικό».

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Μνεία έγινε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία γίνεται πράξη στις τράπεζες, στα σούπερ μαρκετ και προσεχώς σε ΔΕΚΟ και εστίαση. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα υποδηλωμένης εργασίας στην Ευρώπη. Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μειώνοντας την παραβατικότητα μπορούμε να μειώσουμε τις εισφορές.

«Ταυτόχρονα φτιάχνουμε ένα level-playing field. Αυτοί που δεν σέβονται τους κανόνες θα ζοριστούν. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η νομική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, θέλουμε και την πραγματική ισότητα. Για να αλλάξει η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξουμε όλοι εμείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ MPW 2023: