Munich Re: 250 δισ. δολάρια κόστισαν οι φυσικές καταστροφές το 2023

Munich Re: 250 δισ. δολάρια κόστισαν οι φυσικές καταστροφές το 2023
epa10457389 A photo taken with a drone shows emergency services working among the rubble of collapsed buildings in the aftermath of a poweful earthquake in Kahramanmaras, southeastern Turkey, 09 February 2023. More than 17,000 people have died and thousands more were injured after two major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February. Authorities fear the death toll will keep climbing as rescuers look for survivors across the region. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της Γης θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές τις επόμενες δεκαετίες.

Στα 95 δισ. δολάρια ανήλθε το κόστος των εκτιμώμενων ασφαλισμένων ζημιών παγκοσμίως για το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς της Munich Re.

Ο απολογισμός των ζημιών από φυσικές καταστροφές που καλύπτονται από την ασφάλιση είναι μικρότερος από τα 125 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το 2022 και είναι επίσης χαμηλότερος από την εκτίμηση των 100 δισ. δολαρίων που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η ανταγωνίστρια Swiss Re.

Όμως, ο αριθμός του 2023 από την Munich Re, τον μεγαλύτερο αντασφαλιστή στον κόσμο, είναι πάνω από τον 10ετή μέσο όρο των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πολύ πάνω από τον 30ετή μέσο όρο των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν τα πιο καταστροφικά γεγονότα, προκαλώντας 58.000 θανάτους, 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές απώλειες και 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες που καλύφθηκαν από την ασφάλιση.

Αλλά αυτό που ξεχώρισε το 2023, σύμφωνα με τη Munich Re, δεν ήταν μεμονωμένα μεγάλα γεγονότα, αλλά οι πολυάριθμες σοβαρές περιφερειακές καταιγίδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αυξάνονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

«Ο θόρυβος στο παρασκήνιο έχει γίνει πιο δυνατός. Ζημιογόνα γεγονότα που προηγουμένως θεωρούνταν δευτερεύοντα και αναγνωρίζονταν ως λιγότερο σημαντικοί “παράπλευροι κίνδυνοι” έχουν γίνει ένας σημαντικός παράγοντας ζημιών», δήλωσε στο Reuters ο Ερνστ Ράουχ, επικεφαλής κλιματολόγος της Munich Re.

Οι συνολικές απώλειες από φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν καλύπτονται από την ασφάλιση, ανέρχονται σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αυτό είναι παρόμοιο με το 2022 και τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, αλλά πάνω από τις τάσεις των 10 και 30 ετών. Η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε και πάλι μεγάλο μέρος των ζημιών, αν και η περίοδος των τυφώνων ήταν σχετικά ήπια.

Οι επιστήμονες έχουν πει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της Γης θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ασφαλιστές έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήσει τις τιμές που χρεώνουν ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πιθανότητας καταστροφών, ενώ σε ορισμένα μέρη έχουν σταματήσει να παρέχουν κάλυψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com