Mytilineos: Δημιούργησε 281 νέες θέσεις εργασίας και διένειμε 1,2 δισ. ευρώ το 2019

Mytilineos: Δημιούργησε 281 νέες θέσεις εργασίας και διένειμε 1,2 δισ. ευρώ το 2019
Στα πιο σημαντικά επιτεύγματα της εισηγμένης το 2019 η διανομή οικονομικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ (επενδύσεις, αμοιβές εργαζομένων, φόροι, δαπάνες προς εγχώριους προμηθευτές, πληρωμές σε παρόχους κεφαλαίων, κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις). Τι αναφέρει η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Mytilineos συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, με κύριο μέλημά της να παραμένει μια υγιής και βιώσιμη επιχείρηση που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία προς όλους, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται και στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019, η οποία δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας. Πρόκειται για τη 12η συνεχόμενη Έκθεση δημοσίευσης Μη Χρηματοοικονομικών Στοιχείων, που επικεντρώνεται στην ανάλυση του τρόπου που διαχειρίζεται η Mytilineos, κατά την άσκηση της δραστηριότητάς της, κάθε θέμα που είναι Ουσιαστικό τόσο για τις ομάδες των Κοινωνικών της Εταίρων όσο και για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με παράλληλη παρουσίαση των επιδόσεών της σε θέματα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνησης (ESG).

Η Mytilineos αναγνωρίζοντας την ανάγκη των επενδυτών για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με την ενσωμάτωση Μη Χρηματοοικονομικών στοιχείων στη διαδικασία των επενδυτικών τους αποφάσεων, εισήγαγε, στην Έκθεση του 2019, συγκεκριμένες καινοτομίες που αναδεικνύουν την πάγια συμβολή της στην προσπάθεια επίτευξης μακροπρόθεσμων βιώσιμων οικονομικών επιδόσεων:

  • Την εισαγωγή μίας νέας ενότητας με τίτλο «Σύνοψη Επίδοσης ESG» που εστιάζει τόσο στις βασικές δεσμεύσεις τις Εταιρίας για τα επόμενα χρόνια όσο και στις επιδόσεις της σε βασικά Μη-Χρηματοοικονομικά θέματα, που ενδιαφέρουν τους μετόχους και τους επενδυτές ως προς τις δυνητικές τους επιδράσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα.
  • Τον 1ο απολογισμό συνεισφοράς της MYTILINEOS (περίοδος 2015-2019) στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030) με συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία.
  • Τα αποτελέσματα της ευθυγράμμισης της Εταιρείας, με τον νέο Οδηγό δημοσιοποιήσεων ESG – 2019 του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Σ περιλαμβάνονται:

  • H διανομή οικονομικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ (επενδύσεις, αμοιβές εργαζομένων, φόροι, δαπάνες προς εγχώριους προμηθευτές, πληρωμές σε παρόχους κεφαλαίων, κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις)
  • Η περαιτέρω αύξηση της συνολικής απασχόλησης (άμεσης & έμμεσης) κατά 8,3%, και δημιουργία 281 νέων θέσεων εργασίας σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης.
  • Η MYTILINEOS εντάχθηκε για πρώτη φορά στον επενδυτικό δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good (Emerging Index) μετά από σχετική ανεξάρτητη αξιολόγηση που έλαβε από τον Διεθνή Οργανισμό FTSE και σε αναγνώριση της διαχρονικής δέσμευσής της στη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η συμμετοχή του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS, στην παγκόσμια Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου, Aluminium Stewardship Initiative (ASI) που ευθυγραμμίζει τις εταιρίες του κλάδου αλουμινίου στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης παραγωγής.
  • Η μείωση του αριθμού και του δείκτη συχνότητας ατυχημάτων με διακοπή εργασίας στην άμεση απασχόληση κατά 80% και 84% αντίστοιχα.
  • Η ολοκλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας χωρίς ατύχημα στον Τομέα Μεταλλουργίας.
  • Η περαιτέρω ενίσχυση των πρακτικών R&D στον Τομέα Μεταλλουργίας με συνολικές επενδύσεις 1,5 εκατ. σε εξοπλισμό πιλοτικών μονάδων στο εργοστάσιο αλουμινίου, οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2020, με στόχο την ολιστική αξιοποίηση καταλοίπων βωξίτη.
  • Η αύξηση κατά 36,2%, από το 2018, της παραγωγής καθαρής ενέργειας (ΑΠΕ), επί του συνόλου παραγωγής ενέργειας της Εταιρίας.
  • Η μείωση κατά 25,3% της συνολικής άντλησης πόσιμου νερού από δημόσια επιχείρηση (σχεδόν 25.000 κυβικά λιγότερα από το 2018).
  • Η μείωση κατά 7,5% της συνολικής ποσότητας των στερεών αποβλήτων.
  • Η υλοποίηση και υποστήριξη 20 βασικών κοινωνικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών επενδύοντας περισσότερα από 3,4 εκ. ευρώ προς όφελος σχεδόν 30.000 χιλιάδων πολιτών.
  • Η οικειοθελής υιοθέτηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καλύπτοντας το 60% των σχετικών απαιτήσεων κατά τον πρώτο χρόνο ενσωμάτωσης.

Κατά την περίοδο σύνταξης της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2019, η κρίση της πανδημίας COVID-19 άλλαξε την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής όλων, επηρεάζοντας την κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία κατά τρόπο πρωτοφανή. Η MYTILINEOS έγκαιρα προνόησε για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων και συνεργατών της, διατηρώντας ανεπηρέαστες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και το σύνολο των μονάδων της σε λειτουργία. Η Εταιρεία, κατανοώντας ότι η τρέχουσα συγκυρία επηρεάζει το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, κοινωνικών και επιχειρηματικών, συνεπώς και την οικονομία τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο, βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και σε αυτή την πρόκληση.

Η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019» είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση http://www.mytilineos.gr/el-gr/csr-reports/publications ενώ μέσω της εφαρμογής «Integrated Value Creation Scorecard 2019» παρουσιάζεται μία ολοκληρωμένη άποψη για τον τρόπο που η MYTILINEOS δημιουργεί αξία για όλες τις ομάδες των Κοινωνικών της Εταίρων, αλλά και για τη συμβολή της στην Βιώσιμη Ανάπτυξη.