Να επικρατήσει η «κοινή λογική» ζητά ο Πούτιν ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν «έτοιμες» για στρατιωτική επέμβαση

Να επικρατήσει η «κοινή λογική» ζητά ο Πούτιν ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν «έτοιμες» για στρατιωτική επέμβαση

Η Μόσχα απαντά στα πρωινά απειλητικά tweets του Τραμπ για την επίθεση στη Συρία - «Να σταματήσουν τα νταηλίκια» ζητά η Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε σήμερα ότι είναι «έτοιμος» να παράσχει στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για αντίποινα για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία. Οι δηλώσεις του Μάτις έρχονται μετά τη σημερινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου μέσω Twitter προς τη Ρωσία, στην οποία απειλεί με αεροπορικές επιδρομές στη Συρία: «Ετοιμάσου Ρωσία, πύραυλοι θα (αρχίσουν να) έρχονται. Η Ρωσία δεν πρέπει να είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!».

Εντούτοις, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτή, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν» τις πληροφορίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική». Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι θιασώτης της «διπλωματίας των Twitter» αλλά τάσσεται υπέρ της σοβαρής προσέγγισης στις διεθνείς υποθέσεις.

«Δεν είμαστε θιασώτες της «διπλωματίας των Twitter». Είμαστε θιασώτες των σοβαρών προσεγγίσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ και τόνισε: «Πάντα θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μην προβαίνουμε σε πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να βλάψουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη κατάσταση».

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι το εσκεμμένο ζήτημα της δήθεν χρήσης χημικών όπλων στην Συρία, δεν μπορεί να συνιστά αφορμή για να προβαίνει κάποιος σε στρατιωτική δράση εναντίον αυτής της χώρας. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι η πρόφαση περί χρήσης χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα είναι εσκεμμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την οποιαδήποτε στρατιωτική δράση» , υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τουρκία: Να σταματήσουν τα «νταηλίκια» ΗΠΑ και Ρωσία
Η Τουρκία, εκ των πρωταγωνιστών στη συριακή κρίση, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο», αναφερόμενη στις απειλές περί έναρξης αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Δαμασκού με φόντο την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

«Ο ένας λέει “διαθέτω καλύτερους πυραύλους”, ο άλλος απαντάει “όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους. Άντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους!. Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο, τσακώνονται όπως οι νταήδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη. «Και ποιος πληρώνει το τίμημα; (…) Ο άμαχος πληθυσμός» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι δηκτικές αυτές δηλώσεις έγιναν ενώ η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο ζενίθ τις τελευταίες ημέρες μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, μια επίθεση για την οποία πολλές χώρες της Δύσης επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Μόσχα.

«Αυτές τις ημέρες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη» σημείωσε ο Γιλντιρίμ. «Να όμως που, τί κάνουν; Εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές με πολλαπλά tweets». «Δεν είναι ώρα για αντιπαλότητες, είναι η στιγμή να επουλώσουμε τις πληγές στην περιοχή (…). Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τους τσακωμούς για το ποιος είναι ο ισχυρότερος» υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.