Να γιατί η περιουσία του Χιου Χέφνερ δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο νομίζετε

Να γιατί η περιουσία του Χιου Χέφνερ δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο νομίζετε

Όταν ο Χέφνερ πέθανε στο Playboy Mansion την περασμένη Τετάρτη, άφησε πίσω του μια σχετικά μικρή περιουσία με λίγα πράγματα στο όνομά του.

Μετά τον θάνατο του θρυλικού ιδρυτή του Playboy – για κάποιους μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, για άλλους ένα είδωλο – ξεκίνησε αμέσως η κουβέντα για το ποιος θα κληρονομήσει την περιουσία του, την οποία διάφορα δημοσιεύματα εκτιμούν γύρω στα 45 εκατομμύρια δολάρια.

Μια ανάλυση, όμως, των σχετικών αρχείων και συμβολαίων αποκαλύπτει μια πιο πεζή πραγματικότητα: στο τέλος της ζωής του, ο Χιου Χέφνερ είχε μια σχετικά μικρή περιουσία.

Είναι αλήθεια ότι ο Χέφνερ είχε ετήσιο εισόδημα 1 εκατομμυρίου δολαρίων και απολάμβανε το προνόμιο της δωρεάν στέγασης. Όμως, δεν είχε στην κατοχή του υλικά περιουσιακά στοιχεία ή ακίνητα.

Για παράδειγμα, αν και αναφέρθηκε εκτενώς ότι πούλησε το Playboy Mansion για 100 εκατομμύρια δολάρια στον γείτονά του πέρυσι, το πιθανότερο είναι ότι δεν έλαβε ποτέ τα χρήματα αυτά επειδή ως τότε είχε πάψει να είναι ο ιδιοκτήτης της βίλας.

Το 2011, η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Rizvi Traverse Management, σε συνεργασία με τον Χέφνερ, αγόρασε την επιχείρησή του – Playboy Enterprises (η οποία κατέχει το Playboy) – και τη μετέτρεψε σε μη εισηγμένη για 217 εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά ο Χέφνερ δεν πούλησε στην πραγματικότητα τις μετοχές του, ούτε πήρε λεφτά στα χέρια του. Αντίθετα, έδωσε όλες τις μετοχές στη Rizvi ως αντάλλαγμα για ένα μειοψηφικό μερίδιο στη νέα εταιρεία και μερικές απλές υποσχέσεις: ο Χέφνερ θα εξασφάλιζε ετήσιες απολαβές 1 εκατομμυρίου δολαρίων και θα επιτρεπόταν σ’ αυτόν να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στο Playboy Mansion πληρώνοντας ενοίκιο μόλις 100 δολαρίων ετησίως.

Ουσιαστικά, η συναλλαγή αυτή μετέτρεψε τον Χιου Χέφνερ σ’ έναν απλό εργαζόμενο της εταιρείας μέσων ενημέρωσης που ο ίδιος δημιούργησε, η οποία έγινε γνωστή για τις γυμνές γυναίκες που φιγουράριζαν στο σαλόνι του περιοδικού.

Διαβάστε επίσης: Δώδεκα πράγματα από τη ζωή του Χιου Χέφνερ που πρέπει να γνωρίζετε

Ο αγοραστής αγόρασε τα δικαιώματα όχι μόνο για το εμπορικό σήμα του Playboy και το γνωστό του λογότυπο, αλλά και για το όνομα και την υπογραφή του Χέφνερ. Με άλλα λόγια, αν και το σήμα κατατεθέν του Playboy μεταφράζεται σε ετήσιες πωλήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, αυτά τα έσοδα δεν κατέληγαν στην ατομική περιουσία του Χέφνερ.

Την ίδια ημέρα που έκλεισε η συμφωνία συγχώνευσης – 4 Μαρτίου 2011 – οι τίτλοι ιδιοκτησίας του Playboy Mansion μεταβιβάστηκαν στους νέους ιδιοκτήτες της εταιρείας. Άρα, όταν ο Ντάρεν Μητρόπουλος αγόρασε το σπίτι με τα 12 υπνοδωμάτια το 2016, η ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία δεν συνάφθηκε με τον Χέφνερ αλλά με τη Rizvi μέσω μιας εταιρείας – βιτρίνας με την επωνυμία Mansion Holdings.

Πρακτικά, ο Χιου Χέφνερ ήταν ένας συνταξιούχος με ετήσια σύνταξη 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ο οποίος ζούσε στη βίλα πληρώνοντας ένα εντελώς συμβολικό ενοίκιο. Είναι αλήθεια ότι συνέχισε να κατέχει το 36,7% της νέας εταιρείας, η οποία πλέον έφερε την επωνυμία Playboy Enterprises International, αλλά οι μετοχές αυτές θα μεταφράζονταν σε χρήμα μόνο εάν η εταιρεία κατέληγε να πουληθεί ή να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Όταν πέρυσι οι συζητήσεις εξαγοράς του Playboy για 500 εκατομμύρια δολάρια κατέληξαν σε αποτυχία, εξανεμίστηκαν και οι όποιες ελπίδες του Χέφνερ να δει τις μετοχές του να μετατρέπονται σε ζεστό χρήμα.

Οι εκτιμήσεις για το ύψος της περιουσίας του Χέφνερ βασίζονται στα έγγραφα του διαζυγίου του με την Κίμπερλι Κόνραντ το 2009, τα οποία εξασφάλισε το TMZ. Εκεί, η περιουσία του αποτιμάται στα 43 εκατομμύρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μετοχές του στο Playboy.

Όμως, τα λεφτά φεύγουν γρήγορα, ιδιαίτερα όταν είσαι παντρεμένος σε μια Playmate που έχει το ένα τρίτο της ηλικίας σου (ο Χιου Χέφνερ παντρεύτηκε την Κρίσταλ Χάρις το 2012). Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα έγγραφα του διαζυγίου του, πριν από 8 χρόνια ο Χέφνερ ξόδευε 46.000 δολάρια για φαί, ψυχαγωγία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μηνιαίως, ενώ άλλα 20.000 δολάρια πήγαιναν στη διατροφή της πρώην συζύγου του. Αν προσθέσουμε άλλα 54.000 δολάρια για ενοίκια και άλλες δαπάνες στέγασης κάθε μήνα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Χέφνερ είχε πάγια έξοδα 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα «μόλις» 5 εκατομμύρια δολάρια, βάσει υπολογισμών του Fortune.

Διαβάστε επίσης: O Έλληνας αγοραστής της θρυλικής έπαυλης του Playboy

Ο Χέφνερ είχε και πολλές έκτακτες δαπάνες. Για παράδειγμα, οι πολλοί γάμοι έφεραν και πολλές οικονομικές υποχρεώσεις· το 2010, η πρώην γυναίκα του, Κόνραντ, κατέθεσε αγωγή ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια. Ένα μήνα μετά, ο Χέφνερ ξόδεψε 1 εκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει το πάρκο στο Λος Άντζελες όπου βρίσκεται η περίφημη ταμπέλα του Χόλυγουντ.

Για να μη μιλήσουμε για τα 1,3 εκατομμύριο δολάρια που έδωσε ο Χέφνερ για να αγοράσει τα δύο (ναι, δύο) δαχτυλίδια των αρραβώνων του και μια Bentley για τη νέα του γυναίκα, Χάρις. Ή για τα 5 εκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε για να της αγοράσει ένα σπίτι το 2013…