Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σε τροχιά εξυγίανσης – Τι προβλέπει το σχέδιο

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Σε τροχιά εξυγίανσης – Τι προβλέπει το σχέδιο
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
"Ναι" στη Βουλή και από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έθεσε προϋποθέσεις - Πώς θα εξοφληθούν εργαζόμενοι και ταμεία - Οι προσδοκίες για έσοδα

Ψηφίστηκε από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας αφού ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής σχετικά με το τελικό σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων, πριν αυτό κατατεθεί στο δικαστήριο και για δέσμευση ότι θα καταβληθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων εντός 120 ημερών από την οριστική και αμετάκλητη ημερομηνία των μεταβιβάσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του στην ψηφοφορία επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. που καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, εάν το νομοσχέδιο δεν εγκρινόταν οι συνολικές οφειλές προς τους 600 εργαζομένους, περίπου 40 εκατ. ευρώ, θα εξανεμίζονταν καθώς σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα λάμβαναν 2 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα, με το σχέδιο εξυγίανσης θα λάβουν όλα τα οφειλόμενα ποσά. Επίσης οι οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό ανέρχονται περίπου στα 142 εκατ. ευρώ και με το σχέδιο εξυγίανσης θα εξοφληθούν, όπως και αυτές στον ΕΦΚΑ, 5,7 εκατ. ευρώ, στο ελληνικό δημόσιο, με 1,9 εκατ. ευρώ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με οφειλές άνω των 330 χιλ. ευρώ. 

Η συμφωνία προβλέπει άμεση επένδυση 170 εκατ. δολ., διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους, διπλασιασμό των υφιστάμενων θέσεων εργασίας εντός δύο ετών, επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με 1,6 δισ. ευρώ.

Θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, μια εμπορική και μια αμυντική, οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό των Ναυπηγείων Ελευσίνας ενώ θα επενδυθούν άμεσα 170 εκατ. ευρώ στην εμπορική εταιρεία. Προβλέπεται επίσης η μεταφορά του συνόλου των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς τους εργαζομένους, ποσού πάνω από 27 εκατ. ευρώ, καθώς και αποζημιώσεις απόλυσης ποσού 13 εκατ. ευρώ στη νέα αμυντική εταιρεία. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν με δόσεις σε κάθε έναν εργαζόμενο και το ύψος υπολογίζεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τη διανυθείσα προϋπηρεσία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. 

Οι απαιτήσεις από μισθούς, δώρα, επιδόματα και λοιπές αποζημιώσεις θα καταβληθούν από την ΟΝΕΧ. Η καταβολή του 30% των δεδουλευμένων των εργαζομένων θα γίνει μετά την ημερομηνία επικύρωσης και η καταβολή του υπολειπόμενου 70% θα γίνει με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων και τη μετεγγραφή του ναυπηγείου στην ΟΝΕΧ. 

Επιπλέον, προβλέπεται η διατήρηση και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας ενώ σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται η μεταβίβαση στην αμυντική εταιρεία του συνόλου των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή ποσού άνω των 142 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα αποπληρωθεί μετά την ημερομηνία υλοποίησης των μεταβιβάσεων και σε χρονικό διάστημα τριάντα ετών.

Το σχέδιο εξυγίανσης καλλιεργεί προσδοκίες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή, δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2021 ήταν 34 εκατ. ευρώ, με επενδυτή την ΟΝΕΧ ενώ το αμερικανικό κράτος στηρίζει το επιχείρημα των επενδύσεων και δεσμεύεται μέσω της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, όπως και το ιταλικό κράτος μέσω της συνεργασίας με τη FINCANTIERI. 

Σημειώνεται τέλος ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η διαδικασία προβλέπει διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους πιστωτές πριν το τελικό σχέδιο κατάθεσης του φακέλου στο δικαστήριο, για να ακολουθήσει η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης και η λειτουργία του ναυπηγείου ώστε να είναι σε θέση αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του.