Νάγκελ για επιτόκια: «Η ιστορία έχει δείξει» – Επώδυνη η πρόωρη μείωση

Νάγκελ για επιτόκια: «Η ιστορία έχει δείξει» – Επώδυνη η πρόωρη μείωση
Incoming German Central Bank head Joachim Nagel poses after his officially appointment at the presidential Bellevue palace in Berlin on January 7, 2022. (Photo by Britta Pedersen / POOL / AFP) / ALTERNATIVE CROP Photo: AFP
Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο 2% το αργότερο το 2025.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά», τόνισε στο Bloomberg το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοακίμ Νάγκελ.

«Από την εμπειρία του παρελθόντος, ήταν συχνά πιο επώδυνη η πρόωρη μείωση των επιτοκίων εφόσον στη συνέχεια ακολουθούσε μία αύξηση των τιμών η οποία θα καθιστούσε αναγκαία τη λήψη αντιμέτρων», σημείωσε ο επικεφαλής της Bundesbank περιθώριο εκδήλωσης στη Λειψία.

«Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές σε οικονομικούς όρους εν τέλει», είπε, προτρέποντας τους αξιωματούχους να είναι υπομονετικοί ως προς την αξιολόγηση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι πιο αποτελεσματική στρατηγική να είμαστε πιο εύρωστοι, να παραμείνουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να αναλάβουμε δράση μόνο σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή», τόνισε ο Νάγκελ.

Αναγνώρισε ότι η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώνεται, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι οι αξιωματούχοι.

«Οι αριθμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Νάγκελ. Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία «δεν είναι εκεί που θέλουμε να είναι».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο 2% το αργότερο το 2025 και ότι δεν ανησυχεί για πιθανή καθυστέρηση στην επίτευξή του.

«Η τάση των τιμών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, εξακολουθεί να φαίνεται ισχυρή», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να περιμένω τα επόμενα στοιχεία, αλλά δεν ανησυχώ τόσο πολύ για πιθανή καθυστέρηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: