ΝΑΤΟ: Φορτία όπλων στέλνει η Ρωσία στους Ουκρανούς αυτονομιστές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 2015 θα είναι σε θέσης μάχης τα πρώτα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ταχείας ανάπτυξης σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Διακρίνουμε μία σημαντική αύξηση δυνάμεων στο εσωτερικό και στα σύνορα με την Ουκρανία. Καταγράφονται «σημαντικές μεταφορές ρωσικών εξελιγμένων όπλων, εξοπλισμών και στρατιωτικού προσωπικού προς τους βίαιους αυτονομιστές», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία αποστέλλοντας μεγάλα φορτία εξελιγμένων όπλων στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Χθες η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι μία αυτοκινητοπομπή 106 οχημάτων εισήλθε στις περιοχές στα ανατολικά από τη Ρωσία χωρίς να λάβει την άδεια του Κιέβου και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα φορτία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να στείλει όπλα και πυρομαχικά στους αυτονομιστές αντάρτες.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες σχετικά με την οχηματοπομπή, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις της συμφωνίας του Μινσκ, που επιτεύχθηκε με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

«Βλέπουμε ότι οι αυτονομιστές και η Ρωσία δεν το κάνουν αυτό. Η Ρωσία τροφοδοτεί τις συγκρούσεις παρέχοντας εξοπλισμό και άλλη υποστήριξη στους αυτονομιστές και επομένως υπονομεύει και παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και επιπλέον τις προσπάθειες να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις» τόνισε ο ίδιος.

Ετοιμοπόλεμα τα στρατεύματα ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ
Τα πρώτα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε διάστημα μερικών ημερών σε περιπτώσεις κρίσεων, θα είναι επιχειρησιακά από τις αρχές του 2015, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η κανονική δημιουργία της μονάδας αυτής, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα μετρά περίπου 4.000 μέλη για χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις, αναμένεται το 2016.

Η απόφαση για τη δημιουργία της δύναμης άμεσης αντίδρασης ελήφθη κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και στη συνδρομή που προσφέρουν ρωσικά στρατεύματα στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και για την αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών.

«Μια προσωρινή μονάδα με πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας θα είναι επιχειρησιακή στις αρχές της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε ακόμη περισσότερο προετοιμασμένοι να αποτρέπουμε και να αμυνόμαστε εναντίον κρίσεων που μπορούν να εμφανιστούν στα σύνορά μας», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λιουτ έκανε λόγο από την πλευρά του για «δοκιμαστικό τάγμα», που θα χρησιμεύσει ως «αρχέτυπο» ήδη από τις αρχές του 2015.

Οι στρατιώτες της μονάδας άμεσης αντίδρασης θα προέρχονται από τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στη οποία συμμετέχουν εκ περιτροπής συνολικά 15.000 στρατιώτες της Συμμαχίας κάθε χρόνο. Μέχρι τώρα οι πιο γρήγορες μονάδες του ΝΑΤΟ χρειάζονται τουλάχιστον μερικές εβδομάδες για να αναπτυχθούν.

Το 2015 κάποιες μονάδες της προσωρινής δύναμης θα μπορούν να αναπτύσσονται «σε δύο με πέντε ημέρες», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.