Ναι, η BlackBerry μετατράπηκε πια σε μια εταιρεία λογισμικού

Ναι, η BlackBerry μετατράπηκε πια σε μια εταιρεία λογισμικού
Photo:

Το επίκεντρο των προσπαθειών της εταιρείας περνά πια στον τομέα του λογισμικού, που κατάφερε να κάνει το μεγάλο «μπαμ» στα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο.

Οι νέες επιχειρηματικές επιλογές της BlackBerry μοιάζουν λες και η εταιρεία να προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια καθοριστική στροφή στο επιχειρηματικό της πλάνο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της δεν βρίσκεται πια η δημιουργία και η ανάπτυξη των δικών της κινητών τηλεφώνων αλλά οι εφαρμογές λογισμικού, όπως οι νέες υπηρεσίες cloud BES12 Cloud που παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο. H BlackBerry μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μία εταιρεία λογισμικού.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει, σταδιακά, να αρχίσετε να ξεχνάτε ονόματα όπως το Passport, τα Classic, Leap και Z30 ή τα εμπνευσμένα από την Porche P’9983 και P’9982. Η στροφή της Blackberry υπέρ του λογισμικού, άλλωστε, απέφερε ήδη νέους οικονομικούς «καρπούς», σε αντίθεση με τον παρακμάζον, σε γενικές γραμμές, τομέα των κινητών της.

Μια εντυπωσιακή πορεία για το λογισμικό

Ειδικά η «αναζωογόνηση» του BES (BlackBerry Enterprise Server), που αποτελούσε κάποτε την καρδιά των κλασικών επαγγελματικών κινητών της τηλεφώνων, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη νέα πορεία της εταιρείας. Αυτό παραδέχθηκε και ο CEO της, John Chen, σε ομιλία του για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2015 που πραγματοποιήθηκε  αυτή την εβδομάδα.

«Είχαμε 2.600 επιχειρηματικές νίκες», ανέφερε ο Chen. Τόσοι ήταν οι πελάτες του BES 12 το πρώτο τρίμηνο του 2015.  Το 40% από αυτούς ήταν νέοι πελάτες. Το υπόλοιπο 60% προέρχεται από πελάτες που αναβάθμισαν στο νέο σύστημα από το EZ Pass.

137 εκατομμύρια δολάρια από τα καθαρά έσοδα της εταιρείας προήλθαν από το λογισμικό και από συμφωνίες αδειοδότησης. Αύξηση 150% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Η απόκτηση του WatchDox, μιας υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων, ήταν μια ακόμα νίκη σύμφωνα με τον Chen. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον Μάιο.

Όπως νίκη ήταν και η συμφωνία με την Royal Bank of Scotland, που αποχώρησε από την ανταγωνιστική εταιρεία MobileIron. Μια συνεργασία που έκλεισε χάρις στην ανάπτυξη των υπηρεσιών cross-platform mobile management solution.

Οι συσκευές συνεχίζουν να απογοητεύουν

Όλες οι «νίκες» στις οποίες αναφέρθηκε ο Chen αφορούν το λογισμικό. Αλλά όσον αφορά τον τομέα των κινητών συσκευών, τα πράγματα είναι μάλλον απογοητευτικά.

Η άλλοτε κύρια δραστηριότητα της εταιρείας αντιπροσωπεύει πια το 40% των κερδών της. Παραμένει, πάντως, ακόμα στην πρώτη θέση. Το 38% των κερδών της BlackBerry προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών ενώ το 21% από τις πωλήσεις λογισμικού και τις αδειοδοτήσεις.

Φυσικά για την εταιρεία η ενίσχυση της κερδοφορίας του τομέα των κινητών συσκευών παραμένει σημαντική υπόθεση.  Ωστόσο, η εκτίναξη των κερδών που προέρχονται από τον τομέα του λογισμικού δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη. Για τον λόγο αυτό ο Chen ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μεταφέρει γύρω στα 100 με 200 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από τον τομέα του υλικού σε αυτόν του λογισμικού.

Η μείωση της χρηματοδότησης για μια εταιρεία (ή, στην περίπτωση της BlackBerry, για έναν τομέα μιας εταιρείας) που ασχολείται με το hardware δυσκολεύει πολύ την ανάπτυξή της. Ωστόσο η εταιρεία δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα και καθησυχάζει ως προς την παραγωγή των συσκευών που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου World Mobile Congress, τον προηγούμενο Μάρτιο.

Ο Chen υποσχέθηκε πως η BlackBerry θα αυξήσει τις προσπάθειές της πάνω στην καμπάνια προώθησης των συσκευών της. Με την προσοχή, όμως, να πέφτει δικαιολογημένα πάνω στο λογισμικό, τα αποτελέσματα της διαφημιστικής εκστρατείας είναι δύσκολο να είναι τα αναμενόμενα. Και πιθανόν να είναι καλύτερα έτσι.