Νέα αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα ενόψει της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο

Νέα αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα	ενόψει της αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο
The EU members disagree about Eurobonds because of the corona crisis | usage worldwide (Photo by Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο προεξοφλούν με σχετική βεβαιότητα οι αγορές των ομολόγων, καθώς το σχετικό αίτημα τίθεται πλέον και από τους πλέον μετριοπαθείς κεντρικούς τραπεζίτες. Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του έτους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τα οποία σήμερα είναι αρνητικά θα πρέπει έως το τέλος του έτους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Reuters ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προτίθεται να στηρίξει με την ψήφο του στο δ.σ της ΕΚΤ την πολιτική αυτή. Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τάχθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος πρότεινε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Ιούλιο, ώστε το φθινόπωρο να έχουμε φθάσει το 0%.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 218 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,51% από 3,40% χθες, έναντι 1,12% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,39% από 2,33% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι νωρίς το απόγευμα κυμαίνονταν στα 1,0563δολ. από το επίπεδο των 1,0557 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0570 δολ.