Νέα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά από την Τουρκία – Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Νέα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά από την Τουρκία – Τι απαντά το ΥΠΕΞ
ANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 05: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'TURKISH FOREIGN MINISTRY / MUSTAFA AYGUN / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (R) meets with Greek Foreign Minister Giorgos Gerapetritis (L) in Ankara, Turkiye on September 05, 2023. TUR Foreign Ministry/Mustafa Aygun / Handout / Anadolu Agency (Photo by TUR Foreign Ministry/Mustafa Ayg / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για δημιουργία εντυπώσεων εκ μέρους της Άγκυρας 

Το μονοπάτι της όξυνσης με κεκαλυμμένες απειλές φαίνεται να επιλέγει για άλλη μία φορά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό για άμβλυνση ή τουλάχιστον πάγωμα των διαφορών.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση που έγινε από κοινού από τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας Γιώργο Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η χώρα μας «Our Ocean Conference» για μεγάλο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο και ένα ακομη θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο που θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους.  

Σε αυτό το πλαίσιο, αμεσα αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο με αφορμή την δημιουργία του εν λόγω περιβαλλοντικού πάρκου. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Παρά το γεγονός ότι ο κ.Σκυλακάκης έσπευσε να επισημάνει ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικά κριτήρια για τη χάραξη του Θαλάσσιου πάρκου Αιγαίου, η Τουρκία έσπευσε να αντιδράσει και μάλιστα με αρκετά πρωτόγνωρο τρόπο εκδίδοντας ανακοίνωση χθες τα μεσάνυχτα.

Η Τουρκία στην ανακοίνωση της, ουσιαστικά επαναφέρει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών» κάνοντας λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Κατηγορεί επίσης την χώρα μας ότι χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» και προειδοποιεί την Ε.Ε. «να μην γίνει εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα υποκριτικά δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα για «τα ζητήματα περιβάλλοντος όπως προβλέπει το ναυτικό δίκαιο για τις κλειστές η ημίκλειστες θάλασσες» ζητώντας λιγο πολύ την από κοινού άσκηση αρμοδιοτήτων σε περιοχές είτε ελληνικής κυριαρχίας είτε εντός ελληνικής αρμοδιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ