Νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή θεμελίωσης του μεγάλου έργου ύψους 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Μια χρονοκάψουλα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τις σημερινές εφημερίδες και ένα νόμισμα που σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση φέρνει καλοτυχία, τοποθετήθηκαν μέσα στη γη, ως μέρος της διαδικασίας θεμελίωσης του νέου τερματικού σταθμού του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, το νέο terminal θα είναι γεγονός, ενώ τα έργα που θα γίνουν συνολικά αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής ανάπτυξης για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσει αυτή η επόμενη μέρα από αυτόν τον ιστορικό τόπο», είπε το πλαίσιο της τελετής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinell, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας είναι να «μεταμορφωθεί το αεροδρόμιο Μακεδονία σε έναν σύγχρονο κεντρικό κόμβο για τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια».

Πρόσθεσε επίσης ότι από τα συνολικά 415 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν τα έργα για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

FRAPORT ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΝΕΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ  ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

«Η ανάπτυξη της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο που το περιμένει η πόλη πάρα πολλά χρόνια» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι «το αεροδρόμιο αποτελεί τη βασική υποδομή μαζί με το λιμάνι της πόλης και στα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη του αεροδρομίου ταυτίζεται με την προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και ολόκληρης της Ελλάδας. Η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα θα είναι στην αιχμή της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και για αυτό είναι τεράστιας σημασίας το έργο στο αεροδρόμιο».

«Σήμερα, εδώ στη Μακεδονία χτυπά η καρδιά της Ελλάδος που μέσω των μεταφορών θα γίνει το επίκεντρο σε όλα τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Νίκος Μαυραγάνης Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά στην οικονομία της Ελλάδος το 2017, οι μεταφορές έφθασαν σε ρυθμό ανάπτυξης 18%, ξεπέρασαν τον τουρισμό που ήταν 14% αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στην εθνική οικονομία».

«Η Fraport, μια γερμανική εταιρεία επένδυσε στον τόπο μας σε μέρες δύσκολες δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη της παρακινώντας και άλλες εταιρείες να επενδύσουν στη χώρας μας» ανέφερε ο Δημήτρης Κοπελούζος, πρόεδρος Ομίλου Κοπελούζου και τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο εφάμιλλο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες 365 μέρες τον χρόνο».

«Είναι μια σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Μαζί με τις υποδομές που προχωράνε και με το συγκεκριμένο έργο, η περιοχή θα αναβαθμιστεί, η πόλη θα απογειωθεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που θα «ξυπνήσει» την πόλη» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους αρχιτέκτονες, με την ολοκλήρωση των έργων, να είναι αισθητά τα 2.500 χρόνια ιστορίας της Θεσσαλονίκης στον επισκέπτη του αεροδρομίου.

FRAPORT ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΝΕΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ  ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Τι αλλάζει στο αεροδρόμιο- τα έργα

Εκτός από την κατασκευή νέου Τερματικού Σταθμού, συνολικής έκτασης που θα ξεπερνά τα 34.033 τ.μ., η «νέα εποχή» για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιλαμβάνει την ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού 24.000 τ.μ., καθώς επίσης την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και τη σύνδεσή της με το δίκτυο της πόλης. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα αναβάθμισης όπως: ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης και στάθμευσης των αεροσκαφών, εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μετά από την ολοκλήρωση του μεγάλου κατασκευαστικού έργου η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα αυξηθεί σημαντικά, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε μια σύγχρονη πύλη εισόδου για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι σταθμοί check-in θα αυξηθούν κατά 47%, ενώ τα διπλάσια θα είναι τα σημεία ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών θα είναι κατά 75% περισσότεροι, με τον συνολικό αριθμό των πυλών του αεροδρομίου να αυξάνεται κατά 50%.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επαγγελματικών φορέων και ενώσεων από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Εκ μέρους του μετοχικού σχήματος της Fraport Greece, την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Dr. Stefan Schulte, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Fraport AG και ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Ιntrakat, εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου.