Νέα εποχή στη σχέση ΗΠΑ με Β. Κορέα: Συζητήσεις για αποπυρηνικοποίηση

Νέα εποχή στη σχέση ΗΠΑ με Β. Κορέα: Συζητήσεις για αποπυρηνικοποίηση
epa06801558 US President Donald J. Trump (L) and North Korean leader Kim Jong-un (R) strolling together through the grounds of the Capella Hotel after their working lunch during the historic summit at the Capella Hotel on Sentosa Island, Singapore, 12 June 2018. The summit marks the first meeting between an incumbent US President and a North Korean leader. EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / EDITORIAL USE ONLY

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι θα ανασταλεί η διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με τη Ν. Κορέα ενώ η Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με καλή πίστη την αποπυρηνικοποίησή της.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σιγκαπούρη κι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τραμπ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ εν ευθέτω χρόνω» και «ο Τραμπ προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να πάει στις ΗΠΑ», ανέφερε το KCNA.

«Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν ευχαρίστως τις αμοιβαίες προκλήσεις, πεπεισμένοι ότι (οι επισκέψεις αυτές) θα αποτελέσουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε το ίδιο πρακτορείο.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου εξαρτάται από τον αμοιβαίο τερματισμό κάθε ενέργειας που οδηγεί σε αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε (σ.σ. κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής) ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση, οι δύο χώρες πρέπει να δεσμευθούν να απόσχουν από το να ανταγωνίζονται» η μια την άλλη, «αμοιβαία, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση», μετέδωσε το πρακτορείο.

Δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο για τις κυρώσεις από πλευράς της Ουάσινγκτον, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η ιστορική σύνοδος κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τριτη μπορεί να σηματοδοτήσει μια «ριζοσπαστική καμπή» στη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, εκτίμησε σήμερα το KCNA.

Η εχθρική και καταστροφική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη «διήρκεσε την πιο μακρά χρονική περίοδο στη Γη», ανέφερε το KCNA στον πρώτο του απολογισμό για το τετ-α-τετ των δύο ηγετών, ενώ στο κείμενό αυτό εκφράστηκε η ελπίδα πως η σύνοδος της Σιγκαπούρης θα επιτρέψει να υπάρξει «μια ριζοσπαστική καμπή στις εξαιρετικά εχθρικές σχέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.

Η χωρίς προηγούμενο συνάντησή του στη Σιγκαπούρη με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Τρίτη συνέβαλε να αποφευχθεί «μια πυρηνική καταστροφή», ανέφερε με ικανοποίηση σε μήνυμα που ανάρτησε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο κόσμος έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω από μια δυνητική πυρηνική καταστροφή!», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος. «Όχι πια εκτοξεύσεις πυραύλων, ούτε δοκιμές πυρηνικών όπλων! Οι όμηροι επέστρεψαν στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους. Ευχαριστώ πρόεδρε Κιμ, η ημέρα μας μαζί ήταν ιστορική!», πρόσθεσε ο Τραμπ στην ανάρτηση.

Οι ΗΠΑ σταματούν στα στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ν. Κορέα, είπε ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων από κοινού με τη Νότια Κορέα ενόσω η Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με καλή πίστη την αποπυρηνικοποίησή της.

«Δεν πρόκειται να διεξαγάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια όσο διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη» με την Πιονγκγιάνγκ, είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στη Σιγκαπούρη, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Κιμ το ενδεχόμενο ο βορειοκορεάτης ηγέτης να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απάντησε: «νομίζω ότι την κατάλληλη στιγμή, οπωσδήποτε θα έρθει στον Λευκό Οίκο».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε ότι δεν πιάστηκε εξαπίνης από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αναστέλλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, διαβεβαίωσε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Όταν της ζητήθηκε πιεστικά να απαντήσει αν ο υπουργός αιφνιδιάστηκε από την απόφαση να σταματήσουν τα γυμνάσια, η εκπρόσωπος Ντέινα Γουάιτ απάντησε: «Δεν υπήρξαν εκπλήξεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τραμπ είχε συμβουλευτεί εκ των προτέρων τον υπουργό.

Άλλοι νυν και πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών Άμυνας των ΗΠΑ, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπαν ότι ξαφνιάστηκαν με την ανακοίνωση και εξέφρασαν ανησυχίες ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το επίπεδο ετοιμότητας των Αμερικανών στρατιωτών στην κορεατική χερσόνησο. «Είμαι ελαφρώς κατάπληκτος για το πόσα πολλά δίνουμε και πόσα λίγα παίρνουμε σε αντάλλαγμα» είπε ένας πρώην αξιωματούχος χαρακτηρίζοντας «οριακά ανεύθυνη» την απόφαση του προέδρου.

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης, χαρακτηρίζοντας ακριβά και «προκλητικά» τα γυμνάσια- μια άποψη που απηχεί τις επικρίσεις της Βόρειας Κορέας στο θέμα αυτό. Είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή» θέλει να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες που σήμερα σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

«Έχουμε σήμερα 32.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα και θα ήθελα να μπορώ να τους φέρω πίσω στην πατρίδα. Αλλά αυτό δεν αποτελεί μέρος της εξίσωσης αυτή τη στιγμή», είπε.

Μια εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο είπε ότι δεν έχουν λάβει προς το παρόν κάποια οδηγία για να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για το θέμα χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική, όχι στρατιωτική».

Ένας αξιωματούχος της Νότιας Κορέας είπε ότι αρχικά νόμιζε ότι η δήλωση του Τραμπ ήταν γλωσσική παραδρομή. «Σοκαρίστηκα όταν αποκάλεσε προκλητικές τις ασκήσεις, μια πολύ ασυνήθιστη λέξη για Αμερικανό πρόεδρο», σχολίασε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ για 20 λεπτά αργά το απόγευμα σήμερα, αλλά στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας τους δεν γίνεται καμία αναφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις. Τον περασμένο μήνα η Σεούλ τόνιζε ότι το θέμα των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα και ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν, ακόμη και αν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία.