Νέα μεγάλη στιγμή για το Ethereum – Τι είναι η αναβάθμιση Shanghai και πώς θα επηρεάσει τους χρήστες

Νέα μεγάλη στιγμή για το Ethereum – Τι είναι η αναβάθμιση Shanghai και πώς θα επηρεάσει τους χρήστες
ethereum Photo: pixabay.com
Έφτασε η ώρα του Ethereum…  

Μόλις μία ημέρα απομένει σε ό,τι αφορά την επόμενη κομβικής σημασίας αναβάθμιση για το Blockchain του Ethereum, η οποία φέρει το όνομα Shapella (Shanghai). Εκτός όλων των άλλων, αυτό σημαίνει πως θα απελευθερωθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια που είναι σε κατάσταση staking, και τα οποία, βάσει της τρέχουσας αξίας των ETH, ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, περίπου το 15% του συνόλου του ETH, του εγγενούς token του Ethereum, συνολικής αξίας 33,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι σε κατάσταση staking, σύμφωνα με στοιχεία της Dune Analytics.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε προηγηθεί επιτυχώς η προηγούμενη αναβάθμιση, ονόματι The Merge (Συγχώνευση), κατά την οποία ο μηχανισμός συναίνεσης μετέβη από το πρωτόκολλο Proof of Work στο πρωτόκολλο Proof of Stake, γεγονός το οποίο μείωσε κατά 99% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ethereum.

Μετά τη Συγχώνευση, κατά την οποία το mainnet του Ethereum συνδυάστηκε με το PoS της Beacon Chain, οι χρήστες δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν τα κεφάλαιά τους με ενέργεια Staking. Η ενημέρωση Shanghai (EIP-4895) επιλύει αυτό το ζήτημα και προσθέτει τη λειτουργία ανάληψης.

Στις 5 Ιανουαρίου 2023, οι προγραμματιστές του Ethereum συμφώνησαν ότι ο Απρίλιος του 2023 θα ήταν η ημερομηνία κυκλοφορίας για την εφαρμογή της αναβάθμισης ως hard fork του δικτύου. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την ενημέρωση σε ένα δημόσιο δίκτυο δοκιμών που εφαρμόζει τη Shanghai προς τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα αναβάθμιση είναι σημαντική ιδιαιτέρως σε χρηματιστηριακό επίπεδο, καθώς μάλλον επιφυλάσσει ρευστοποιήσεις… Πολλοί κάτοχοι ETH ενδεχομένως να πουλήσουν τα coins που είχαν μέχρι τώρα σε κατάσταση staking, προς άγραν ή κατοχύρωση κερδών. 

Οι traders προσπαθούν τώρα να καταλάβουν πώς αυτό το ξαφνικό απροσδόκητο κύμα από ΕΤΗ που θα απελευθερωθεί μπορεί να χτυπήσει τις τιμές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να το κρίνουμε, δήλωσε ο Robert Quartly-Janeiro, επικεφαλής στρατηγικής στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Bitrue.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το hard fork της Σαγκάης θα επιφέρει κάποια αστάθεια βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Προς αντιμετώπιση ενός πιθανού sell off οι προγραμματιστές του Εthereum έχουν επιβάλει ιδιότυπα «capital controls»: Μόλις 7 validators (κάτοχοι 32 νομισμάτων) μπορεί να αποσύρουν τα coins τους κάθε εξήμισι λεπτά. Μάλιστα, επιτρέπεται η πώληση μάξιμουμ 50.400 ETH ανά ημέρα… αξίας περίπου 95 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπεράσματα

Η αναβάθμιση Shanghai του Ethereum (EIP-4895) θα επιτρέψει στους χρήστες που πραγματοποιούν ενέργειες staking με ETH να αφαιρέσουν τα κεφάλαιά τους με ενέργεια Staking ως επικυρωτές. Μετά την εφαρμογή του Proof of Stake, οι χρήστες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ενέργεια staking με 32 ETH για να γίνουν επικυρωτές του δικτύου, αλλά τα κεφάλαια ήταν κλειδωμένα επ’ αόριστον.

Η ενημέρωση πιθανότατα θα επηρεάσει το ποσοστό του συνολικού όγκου ETH, το οποίο συμμετέχει σε ενέργεια staking. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση και την προσφορά της αγοράς για ETH.

Επομένως, η ενημέρωση Shanghai ενεργοποιεί μια σημαντική δυνατότητα για τους χρήστες οι οποίοι πραγματοποιούν ενέργεια staking στο Ethereum ή για όσους σκέφτονται να πραγματοποιήσουν ενέργεια staking.

Μαζί με τη Συγχώνευση του Ethereum, είναι μία από τις πιο αναμενόμενες λειτουργίες για τους χρήστες, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά για έναν πλήρως λειτουργικό μηχανισμό με Proof of Stake (PoS). Αν και οι πιθανές επιπτώσεις της στην αγορά είναι αβέβαιες, όσοι εκτίθενται σε ΕΤΗ θα ήταν καλό να κατανοήσουν την ενημέρωση και τι προσφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: