Νέα έξοδο στις αγορές φέρνουν τα stress tests λίγο πριν την τελική ευθεία

Νέα έξοδο στις αγορές φέρνουν τα stress tests λίγο πριν την τελική ευθεία

Οι τράπεζες πήραν το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ ακόμη και στο πιο δυσμενές σενάριο και έδωσαν απάντηση στο ΔΝΤ.

Θετική κατάληξη είχε η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς από το stress test δεν προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα ή ανάγκη κατάρτισης πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης σαν αποτέλεσμα της άσκησης.

H επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests –και μάλιστα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι στρατηγικές κινήσεις των τραπεζών που έχουν γίνει μέσα στο 2018 στην κατεύθυνση του περιορισμού των κόκκινων δανείων αλλά και της κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της πώλησης θυγατρικών εκτιμάται ότι συνιστά πρώτης τάξεως απάντηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο απαιτούσε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών πριν από τη λήξη του 3ου προγράμματος.

Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ενός ακόμη ομολόγου –πιθανότατα 10ετούς ή 12ετούς αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη έκδοση ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τοποθετείται στα τέλη Μαΐου, εφόσον στο Eurogroup της 24ης Μαΐου κλείσει η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι νωρίτερα θα έχει υπάρξει τεχνική συμφωνία.

Αναμένεται να ακολουθήσει μία ακόμη έκδοση τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο, κοντά στην ημερομηνία εξόδου από το μνημόνιο (21η Αυγούστου).

Οι προσπάθειες του ΟΔΔΗΧ επικεντρώνονται στην επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου, για πρώτη φορά, μετά τον Μάρτιο του 2010, που είχε εκδοθεί για τελευταία φορά. Επειδή ο συγκεκριμένος τίτλος αποτελεί τον δείκτη για τις ομολογιακές επιδόσεις κάθε χώρας, οι επιτελείς του ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσουν το καλύτερο timing, ώστε να έχει επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2014, που επιχειρήθηκαν οι επανεκδόσεις ομολόγων, τα ομόλογα που εκδόθηκαν ήταν 3ετή, 5ετή και 7ετή.