Νέα κυβερνητική πρόταση για το μέλλον ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Νέα κυβερνητική πρόταση για το μέλλον ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ. Επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, καθώς και της ΛΑΡΚΟ.

Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τις διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, η πρόταση θα περιλαμβάνει την διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για τη ΛΑΡΚΟ.

Διαβάστε ακόμη: Στον «αέρα» η αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση προκρίνει τα εξής:

– Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Διάσπαση της εταιρείας σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος. Διατηρείται μόνον το στρατιωτικό σκέλος, για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Θα γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.

– Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ): Διάσπαση της επιχείρησης και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους (για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη συντήρηση οχημάτων, κ.λπ.). Εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου τμήματος της εταιρείας.

-ΛΑΡΚΟ: Επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας (έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Η ελληνική πρόταση αναμένεται να αποσταλεί στις κοινοτικές αρχές έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και με την τρόικα και τον 2ο τη τάξει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gere Koopman, ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον Ματίας Μορς το e- mail της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Νίκος Αξέλης