Νέα κρίση στο Γκρόζνι

Νέα κρίση στο Γκρόζνι

Τουλάχιστον εννέα νεκροί μετά από επίθεση Τσετσένων ανταρτών – Σε εξέλιξη επιχείρηση των αρχών.

Τουλάχιστον έξι ένοπλοι και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας στη διάρκεια των οποίων οι ένοπλοι εισέβαλαν σε κτίριο του Γκρόζνι, δήλωσε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.

Η επίθεση των ενόπλων πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση του έθνους που θα εκφωνήσει στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι υπογραμμίζει την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφαλείας στην Τσετσενία μία δεκαετία και πλέον μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή για την καταστολή της δράσης των αυτονομιστών.

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο Καντίροφ, “εξουδετερώθηκαν έξι τρομοκράτες”, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολικού σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και στη συνέχεια εισέβαλαν στα γραφεία όπου στεγάζεται τοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός (φωτογραφίες).

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα δήλωσε ότι μία επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γκρόζνι χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass μετέδωσε ότι ο Καντίροφ είπε πως αρκετοί ένοπλοι βρίσκονται μέσα σε σχολείο στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν κρατούν ομήρους.

Ο Καντίροφ κυβερνά με σιδηρά πυγμή την Τσετσενία έπειτα από τους δύο πολέμους μεταξύ των αυτονομιστών και των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, τις περιόδους 1994-96 και 1999-2000, αλλά η δράση των ισλαμιστών ανταρτών έχει εξαπλωθεί στον κυρίως μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο πυροδοτούμενη από θρησκευτικά κίνητρα και από την λαϊκή οργή για την διαφθορά και τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Οκτώβριο, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στο Γκρόζνι από την επίθεση ενός καμικάζι όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί ζητώντας του έγγραφα ταυτοποίησης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters