Νέα μείωση του κατώτατου μισθού φέρεται να ζητά το ΔΝΤ

Νέα μείωση του κατώτατου μισθού φέρεται να ζητά το ΔΝΤ

Δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες για τις νέες απαιτήσεις του Ταμείου.

Με την απαίτηση νέας μείωσης της τάξης του 2% έρχεται στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αγορά».

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ επικαλείται πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά μαζί με τη μείωση του κατώτατου μισθού και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ταμείου, λόγω της μείωσης των μέσων μισθών, το ύψος του κατώτατου αποτελεί πλέον αντικίνητρο για έναν εργοδότη, συνεπώς θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τονίζεται ότι για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σήμερα στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 22,83 ευρώ.

Και το Δεκέμβριο του 2014 το ΔΝΤ είχε μιλήσει ξανά για μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Τότε μάλιστα μελέτη του Ταμείου έκανε λόγο για «υψηλό κατώτατο μισθό», αναφέροντας πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού «αυξήθηκε», παρότι «το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με τον μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλακτο για την πλειονότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών».

Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, αυτό είναι θέμα το οποίο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αντιμετωπίσει, ενώ μεταξύ των «πονοκεφάλων» της κυβέρνησης βρίσκεται και το αίτημα για ανταπεργία εκ μέρους των εργοδοτών (lock out).

Τέλος, όπως αναφέρεται, ο Πολ Τόμσεν είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση.