Νέα παραγγελία – «μαμούθ» στην Lockheed Martin για πυραύλους

Νέα παραγγελία – «μαμούθ» στην Lockheed Martin για πυραύλους

Οι ΗΠΑ ξεμένουν από πυραύλους Hellfire – Πάνω από 43 δις. δολάρια έχουν ξοδέψει οι χώρες που χτυπούν τον ISIS.

Το κόστος της 16μηνης εκστρατείας βομβαρδισμού στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία από τις ΗΠΑ ολοένα και μεγαλώνει. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο χρηματικό τίμημα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ρίξει 20.000 βόμβες και πυραύλους στον ISIS από τότε που ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς πέρυσι τον Αύγουστο. Έτσι, έχει στραφεί στα αποθέματα κάποιων από τα πιο δημοφιλή όπλα ακριβείας του Πενταγώνου.

Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν πυρομαχικά ταχύτερα απ’ ό,τι μπορούμε να τα αναπληρώσουμε» είπε πρόσφατα ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Μαρκ Γουέλς. Αυτό ανάγκασε την Πολεμική Αεροπορία να χρησιμοποιήσει μέρος των αποθεμάτων της σε πυρομαχικά (όπως ο πύραυλος AGM-114 Hellfire) για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών της.

Βραχυπρόθεσμα, η αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων μπορεί να συνιστά πρόβλημα, εφόσον τέτοια όπλα έχουν έναν ρυθμό παραγωγής που δύσκολα επιταχύνεται. Αυτό αναγνωρίζεται από την Ντέμπορα Λι Τζόουνς, Γραμματέα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία σημειώνει: «Πρέπει να αναπληρώσουμε το απόθεμα των πυρομαχικών μας. Τα όπλα απαιτούν χρόνια για να παραχθούν, από τη στιγμή που υπογράφεται το συμβόλαιο μέχρι τη στιγμή που βγαίνουν απ’ τη γραμμή παραγωγής».

Η πάλη κατά του ISIS έχει αλλάξει τη φύση των συναλλαγών μεταξύ των βιομηχανιών όπλων των ΗΠΑ και των χωρών που πολεμούν τον ISIS στο πλάι των ΗΠΑ. Οικονομικά, η εκστρατεία κατά του ISIS δεν έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η αξία των όπλων που έχουν πουληθεί σε χώρες που πολεμούν τον ISIS αγγίζει τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες. Η αύξηση σε σχέση με τα αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπλα που πουλήθηκαν στις ίδιες χώρες το 16μηνο πριν τον Αύγουστο του 2014 είναι μικρή.

Όμως, τα είδη των συστημάτων που αφορούν αυτές τις συναλλαγές είναι πλέον διαφορετικά, καθώς τα κράτη εξαντλούν τα αποθέματα οπλισμού τους. Πριν τον Αύγουστο του 2014, αυτές οι χώρες επένδυαν σε αναβαθμίσεις εξοπλισμού, συντήρηση, οχήματα και αεροσκάφη. Πλέον, οι ανάγκες τους έχουν αλλάξει και περιλαμβάνουν πιο αναλώσιμο οπλισμό, όπως αντιαρματικά όπλα, βόμβες, και πυραύλους αέρος-εδάφους.

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Lockheed Martin έλαβε μια νέα παραγγελία ύψους 318 εκατομμυρίων δολαρίων για πυραύλους Hellfire. Το γεγονός αυτό αντανακλά τη ζήτηση για τον συγκεκριμένο πύραυλο αέρος-εδάφους, τον οποίο φέρουν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης αλλά και επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο εξωτερικό για το οικονομικό έτος 2015 (που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου) αυξήθηκαν κατά 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια.