Νέα «πυρά» Τραμπ κατά του Ιράν ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» – Τί απαντά ο Χαμενεΐ

Νέα «πυρά» Τραμπ κατά του Ιράν ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» – Τί απαντά ο Χαμενεΐ

Για παρέμβαση «εχθρών» του Ιράν κάνει λόγο ο Ιρανός ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του σε δικό του μήνυμα στο Twitter.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα «το ωμό και διεφθαρμένο καθεστώς» που βρίσκεται στην εξουσία στο Ιράν, κατά την έκτη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης που έχει αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια στη χώρα.

«Οι Ιρανοί αντιδρούν επιτέλους κατά του ωμού και διεφθαρμένου ιρανικού καθεστώτος», γράφει ο Τραμπ σε πρωινό μήνυμά του στο Twitter.  «Ο λαός έχει λίγο φαγητό, έναν ισχυρό πληθωρισμό και καθόλου ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις λεκτικές του επιθέσεις στην Τεχεράνη από τότε που άρχισαν οι διαμαρτυρίες στο Ιράν.

Λίγη ώρα αργότερα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, απάντησε και εκείνος μέσω Twitter, κατηγορώντας τους «εχθρούς» του Ιράν για την υποκίνηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μίλησε για πρώτη φορά από όταν οι Ιρανοί πολίτες ξεκίνησαν πριν από έξι μέρες τις διαδηλώσεις κατά των οικονομικών προβλημάτων και της διαφθοράς στη χώρα.

«Η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και η πρόοδος του ιρανικού έθνους οφείλεται στην αυτοθυσία των μαρτύρων. Αυτό που εμποδίζει τους εχθρούς από το να διεξάγουν τα αίσχη τους είναι το πνεύμα του θάρρους, της θυσίας, και της πίστης στο έθνος», έγραψε στο μήνυμά του ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης και πρόσθεσε πως θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έχει έρθει «η ώρα της αλλαγής» στην χώρα αυτή, τις κινήσεις της οποίας επικρίνει τακτικά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Συνολικά 22 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 16 ήταν διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους από την Πέμπτη που ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και της εξουσίας στην Τεχεράνη, οι οποίες ξεκίνησαν από την βορειοανατολική πόλη Μασχάντ και επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλο το Ιράν.

Δείτε ακόμη: Συνεχίζονται οι ταραχές στο Ιράν- 22 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης

Καταδικάζοντας επίσης για άλλη μια φορά την συμφωνία που σύναψε το 2015 ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Τραμπ έκρινε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «βλακωδώς έδωσε» στο ιρανικό καθεστώς πόρους οι οποίοι πήγαν “στην τρομοκρατία και στις ‘τσέπες’ τους».

Είναι καλύτερα να ασχοληθεί με τα «εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν» στις ΗΠΑ, απάντησε άμεσα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αντί να χάνει τον καιρό του στέλνοντας ανώφελα και προσβλητικά μηνύματα στο Twitter κατά των άλλων λαών, καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, κυρίως την δολοφονία καθημερινά δεκάδων ανθρώπων και με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι άστεγοι και λιμοκτονούν» στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπαχράμ Γασεμί, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters