Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε: Χρήματα μόνο με συμμετοχή του ΔΝΤ

Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε: Χρήματα μόνο με συμμετοχή του ΔΝΤ

Το νέο μήνυμα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ προς την Αθήνα – Το Βερολίνο δεν ανησυχεί για συμμετοχή του Ταμείου.

«Βροχή» πέφτουν τα μηνύματα από την πλευρά του Βερολίνου προς την Αθήνα. Αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «οποιαδήποτε νέα εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα είναι σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους είπε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως συμμετοχή του ΔΝΤ είναι και η παροχή τεχνογνωσίας αλλά και η χορήγηση οικονομικής στήριξης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Πονοκέφαλος» ένα Grexit για τη Μέρκελ
Το ελληνικό ζήτημα πάντως έχει επιστρέψει για τα καλά στα μανταλάκια των γερμανικών εφημερίδων. Παρά το χθεσινό δημοσίευμα της Bild, ότι ο Σόιμπλε επιθυμεί ακόμα το Grexit, δημοσίευμα που αρνήθηκε να σχολιάσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, αναλυτές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο μόνο καλό δεν θα ήταν για τη καγκελάριο ενόψει εκλογών.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μόνο και μόνο το άκουσμα αυτής της λέξης σε αυτήν την κρίσιμη από κάθε άποψη πολιτική συγκυρία προκαλεί ρίγη ανησυχίας στο κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ. Πιθανή αναζωπύρωση της φιλολογίας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί το χειρότερο σκηνικό διεξαγωγής μιας από τις πιο δύσκολες προεκλογικές εκστρατείες καθ’ ομολογία της ίδιας της καγκελαρίου. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βάζει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται εκτεθειμένος απέναντι στην Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης, καθώς εγγυήθηκε την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξασφαλίσει την συγκατάθεσή της στη Βουλή για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο αποδέκτης του δημοσιεύματος της Bild
Μέσα σε αυτό το κλίμα ανατροφοδοτούμενης κρίσης η Bild επαναφέρει το φάντασμα του Grexit σε ένα «άρθρο» επτά προτάσεων. Επικαλούμενος κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο αρθρογράφος προκαταλαμβάνει αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit, με τον υπουργό Οικονομικών να τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο αποδέκτης είναι διπλός: αφενός το εσωτερικό του κόμματος του Σόιμπλε, που πείθεται όλο και λιγότερο ότι η ελληνική κρίση θα έχει ημερομηνία λήξης με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, και αφετέρου η ίδια η Ελλάδα, για να μη θεωρεί ευάλωτη και εκβιάσιμη τη γερμανική πλευρά λόγω των βουλευτικών εκλογών αλλά και για να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η Deutsche Welle.

Διαβάστε ακόμη:

Μέτρα τώρα-μείωση πλεονασμάτων μετά το 2023