«Νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ» βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας

«Νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ» βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε ο νέος πρωθυπουργός τον «πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μετά το πέρας της συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ύπαρξη μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει «σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος και δημόσια διοίκηση, που θα καταπολεμήσει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης», και τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση, κάτι που, όπως επισήμανε, χρειάζεται χρόνο.

«Στόχος της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης είναι μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Τσίπρας.  Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο στόχος αυτός «θα επιτευχθεί χωρίς την επιμονή στο λάθος και τη συνέχιση της λιτότητας, αλλά και χωρίς απερισκεψία στη δημιουργία νέων ελλειμμάτων».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι σπάνια έχει κάνει μια τόσο ειλικρινή συζήτηση όσο και ουσιαστική, και πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά υπήρχαν και άλλα που απαιτούν περαιτέρω συζήτηση.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η νέα κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες αλλά θα προωθήσει τις θέσεις της μέσω διαβουλεύσεων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Σουλτς ως έναν «πολύ καλό φίλο της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα σηματοδοτεί το γεγονός ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα «στην μεταμνημονιακή Ελλάδα και στους θεσμούς της Ε.Ε.».

«Χαίρομαι πολύ κ. Τσίπρα που είστε αποφασισμένος να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Λέγονται πολλά για το τι θα κάνει ο Τσίπρας αλλά αυτό που συζητήσαμε είναι να σταματήσει η κοινωνική αδικία των φόρων. Θα υπάρξει ικανοποίηση στην Ευρώπη όταν προβάλλετε τις προτεραιότητές σας. Θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζονται μονομερώς αλλά σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους. Γνωρίζετε καλά ότι γίνονται συζητήσεις ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σημερινό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τα εμπρός και θεωρώ ότι αύριο, στη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ θα γίνουν και άλλα βήματα προς τα εμπρός», είπε ο κ. Σουλτς.