Νέα συνομιλία «καίει» τον Ερντογάν

Νέα συνομιλία «καίει» τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να παρακινεί το γιο του να ζητήσει περισσότερα χρήματα από επιχειρηματία. 

Πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος από τις πρώτες συνομιλίες, που διέρρευσαν στο youtube με τον Τούρκο πρωθυπουργό να μιλάει στο τηλέφωνο με το γιο του για τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών, μια νέα συνομιλία έρχεται να προκαλέσει εξίσου μεγάλο «θόρυβο» για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη φορά σε μια δεύτερη ηχογραφημένη τηλεφωνική συνδιάλεξη, στην οποία φέρεται να μιλάει πάλι ο Ερντογάν με το γιο του, Μπιλάλ, του ζητά να μη δεχθεί χρηματικό ποσό που του προσφέρθηκε στο πλαίσιο επιχειρηματικής συμφωνίας, αλλά… να ζητήσει περισσότερα. «Μην τα πάρεις. Αυτό που μας υποσχέθηκε, πρέπει να το φέρει. Εάν δεν το φέρει, δεν χρειάζεται» ακούγεται να λέει η φωνή στη νέα ηχογραφημένη συνομιλία, η οποία σύμφωνα με τον χρήστη που την ανήρτησε στο YouTube με το ψευδώνυμο Haramzadeler, ανήκει στον Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν στη «φάκα»!

Και αυτή η συνομιλία δημοσιεύτηκε από ανώνυμο χρήστη στον ιστότοπο YouTube από έναν ανώνυμο. «Οι άλλοι φέρνουν. Γιατί αυτός δεν μπορεί να φέρει; Τι νομίζουν δουλειά; . . Μην ανησυχείς όμως, θα έρθουν στην αγκαλιά μας», λέει η φωνή. Στην χθεσινή συζήτηση δεν κατονομάζεται η εταιρεία στην οποία αναφέρονται οι δύο άνδρες, ωστόσο η φωνή που αποδίδεται στον Μπιλάλ αναφέρει το όνομα «κ.Σιτκί», λέγοντας ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία συναλλαγή. Στο συνοδευτικό κείμενο που εμπεριέχεται στην ανάρτηση στο YouTube τονίζει ότι γίνεται αναφορά στον Σιτκί Αγιάν, τον πρόεδρο της εταιρίας Turang Transit Tasimacilik με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Παρόλα, αυτά η βάση για αυτό το συμπέρασμα δεν είναι ξεκάθαρη, ενώ δεν μπορεί ακόμη να αποδειχθεί τι δεσμούς -αν υπάρχουν- έχει η Turang ή ο πρόεδρός της με την οικογένεια Ερντογάν. Το Reuters ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα αυτής της ηχογράφησης. «Θα εξετάσουμε εάν οι υποκλοπές αυτές είναι ψεύτικες ή όχι και καμία ανακοίνωση δεν σχεδιάζεται να γίνει προς το παρόν» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ερντογάν: «Ψεύτικες οι συνομιλίες με τον γιο μου στο Youtube»

Χθες το βράδυ Reuters επικοινώνησε με τα γραφεία της Turang για να σχολιάσει το θέμα, αλλά δεν απάντησε κανείς. H συγκεκριμένη εταιρεία είχε λάβει το 2010 την άδεια για να κατασκευάσει τμήμα αγωγού μεταφοράς αερίου από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΟΙΚ , είχαν χορηγηθεί από την κυβέρνηση κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και φοροαπαλλαγών επί των επενδύσεων που άγγιζαν τα 5,2 δισ. δολάρια (11,5 δισ. τουρκικές λίρες).

Ο Ερντογάν που αντιμετωπίζει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, λίγες μέρες πριν την έναρξη της επίσημης εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για τις δημοτικές εκλογές. Διαδηλωτές και σύσσωμη η αντιπολίτευση τον καλούν να παραιτηθεί, ενώ ο ίδιος κάνει λόγο για «μονταρισμένες δηλώσεις» και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη.