Νέα βοήθεια στην Ελλάδα; Απλά θέμα χρόνου

Νέα βοήθεια στην Ελλάδα; Απλά θέμα χρόνου

Μετά τις γερμανικές εκλογές «κλειδώνει» για νέο πακέτο βοήθειας ή «κούρεμα» του χρέους.

Εκτενή αναφορά στο ελληνικό ζήτημα κάνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Σε σημερινή ανάλυση της τονίζει πως είναι απλά «θέμα χρόνου» να υπάρξει νέα βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ τοποθετεί τις οποίες εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλοί, οι στόχοι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και το χρέος πολύ υψηλό» αναφέρει η SZ και διατυπώνει δύο βασικά ερωτήματα:

– Πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

– Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα; Εδώ η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014. Εδώ, όμως, τίθεται και το ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα.

Die Welt: «Να σκεφτούν προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ»

Απάντηση επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ, που υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014. Σύνολο δηλαδή 4,4 δισ. για το 2013 και 2014. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της ευρωζώνης.

Τι απαντά η γερμανική κυβέρνηση
Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει επιχειρήσει ανεπιτυχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να βάλει φρένο στα σενάρια για νέα βοήθεια ή κούρεμα του ελληνικού χρέους, προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει το θέμα, παραδεχόμενη, ωστόσο, ουσιαστικά ότι η σχετική συζήτηση θα ανοίξει πιθανότατα εντός του 2014.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρτιν Κοτχάους, απαντώντας στις ερωτήσεις για το θέμα της Bundesbank και ενός ενδεχόμενου νέου ελληνικού δανείου, σχολίασε ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποδίδει, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις για το μέλλον. Απέφυγε, ωστόσο, να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. «Η τελευταία έκθεση της τρόικα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της. Όπως γνωρίζετε, το τρέχον πρόγραμμα διαρκεί ως το 2014. Επομένως, το βρίσκω δύσκολο να κάνω υποθέσεις τώρα σχετικά με το τι θα συμβεί το 2014», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί να εξεταστεί η περίπτωση νέων μέτρων βοήθειας εντός του επόμενου έτους.

Ζ.Κ.Τρισέ: Η Ευρωζώνη ξεπέρασε τον κίνδυνο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), τονίζοντας ότι «προς το παρόν, η χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα δεν είναι αναγκαία».
Σε μια προσπάθεια να πείσει μάλιστα για τα λεγόμενά του, έπλεξε το εγκώμιο της χώρας μας, κόντρα σε παλαιότερες σκληρές τοποθετήσεις του.

«Η Ελλάδα κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Θα ήθελα να έβλεπα τι θα συνέβαινε στη Γερμανία, αν μας ζητούσαν να κάνουμε τόσες μεταρρυθμίσεις».

Η αποκάλυψη του εγγράφου έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.