Νέες απεργίες Air France- KLM: Πόσες πτήσεις ακυρώνονται

Η Air France δήλωσε ότι το 15% των πτήσεων της θα ακυρωθούν τη Δευτέρα, καθώς τα πληρώματα ξεκίνησαν απεργία για ακόμη μια φορά.

Οι μετοχές της Air France-KLM (AIRF.PA) υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας μέσα σε μια ημέρα σήμερα, μετά τη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου, Ζαν-Μαρκ Ζαναγιάκ, ότι θα παραιτηθεί, σε απάντηση της απόρριψης της μισθολογικής συμφωνίας από το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας.

Η προσπάθεια του Διευθύνοντος Συμβούλου να μειώσει το κόστος των μεταφορών για να συμβαδίσει με τον ανταγωνισμό των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους και εταιρειών του Κόλπου και των άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, είχε να αντιμετωπίσει την ισχυρή αντίσταση του συνδικάτου, όπως είχε συμβεί και με τις προσπάθειες των προκατόχων του, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να εξελιχθεί.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέρριψαν, με ποσοστό 55,44%, την πρόταση της μισθολογικής συμφωνίας που είχε τεθεί σε ψηφοφορία από τον πρόεδρο της εταιρείας, Ζαν-Μαρκ Ζαναγιάκ. Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του, καθώς είχε θέσει ως προϋπόθεση για να παραμείνει στη θέση του την έγκριση της πρότασης αυτής ώστε να μπει ένα τέλος στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Απευθύνω έκκληση προς τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του, τα πληρώματα πτήσεων, το προσωπικό εδάφους, τους κυβερνήτες που ζητούν αύξηση των μισθολογικών απολαβών τους οι οποίες είναι αδικαιολόγητες: αναλάβετε τις ευθύνες σας, η επιβίωση της Air France είναι που διακυβεύεται» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

«Όταν έχουμε το δεδομένο ύψος των μισθών των πιλότων, ενώ γνωρίζουμε ότι η εταιρεία διατρέχει κίνδυνο, δεν προβάλλουμε τόσο υψηλές μισθολογικές διεκδικήσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Air France-KLM θα αποφασίσει ένα σχέδιο διαχείρισης της μετάβασης στις 15 Μαΐου. Η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι το γαλλικό κράτος, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με 14%, δεν θα βοηθούσε στη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας.

«Το Κράτος δεν βρίσκεται εδώ για να σβήσει τα χρέη, να σπεύσει για να παράσχει βοήθεια σε εταιρείες που δεν καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές» προειδοποίησε ο Μπρουνό Λε Μερ, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Και επισήμανε: «Αυτοί που πιστεύουν πως ό,τι και αν συμβεί, το Κράτος θα σπεύσει να διασώσει την Air France και να διαγράψει τα χρέη της Air France κάνουν λάθος».

«Εάν η Air France δεν καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες για να παραμείνει ανταγωνιστική, (προσπάθειες) που θα συμβάλουν προκειμένου αυτό το εθνικό στολίδι να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Lufthansa ή με άλλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, η Air France θα χαθεί» προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός.

«Το 14% που το Κράτος κατέχει στο κεφάλαιο της Air France, είναι χρήματα των Γάλλων. Ως υπουργός Οικονομίας, είμαι υπόλογος για την ορθή χρήση των χρημάτων των Γάλλων» υπογράμμισε ο Λε Μερ.

Οι μετοχές της Air France-KLM υποχώρησαν κατά 14,3% σε ημερήσιο χαμηλό των 6,93 ευρώ (8,30 δολάρια) το πρωί, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2017. Η μετοχή μειώθηκε κατά 13,3% στα 7,02 ευρώ στις 0810 GMT.

Η επικείμενη αναχώρηση του Ζαναγιάκ μετά το υψηλό στοίχημα που έθεσε να βάλει την προσφορά αμοιβής σε ψηφοφορία από όλους τους υπαλλήλους, γύρισε μπούμερανγκ και έφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, αναφέρουν οι χρηματιστές της Bernstein.

Η Air France δήλωσε ότι το 15% των πτήσεων της θα ακυρωθούν τη Δευτέρα, καθώς οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί ξεκίνησαν απεργία ακόμη μια φορά από τον Φεβρουάριο για τη διαφορά αμοιβής.

Οι μετοχές της Air France-KLM μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% από την αρχή του 2018. Το κύμα απεργιών στην εταιρεία της έχει μέχρι στιγμής κοστίσει 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ζήτησε την Κυριακή από την εταιρεία και τους εργαζομένους να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, πραγματοποιώντας μια ομαλή εκτίμηση του μέλλοντος της αεροπορικής εταιρείας.